IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Повечето от тях се тиражират от политиците, посочва професорът по икономика Робърт Скиделски

14:15 | 03.12.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири икономически заблуди, които кризата възкреси



Държавният дълг представлява отложено облагане

Според тази често повтаряна заблуда правителствата могат да набират средства чрез емитиране на облигации, но в крайна сметка те ще трябва да ги погасят, което може да стане единствено чрез повишаване на данъците. И понеже данъкоплатците ще очакват това, те ще спестяват сега, за да могат да посрещнат бъдещите по-високи данъци.

Колкото повече правителството заема, за да финансира текущите си разходи, толкова повече обществото ще спестява за бъдещите данъци, което неутрализира стимулиращия икономически ефект на правителствените разходи, финансирани с емитиране на облигации.

Проблемът с този аргумент е, че правителствата рядко са изправени пред необходимостта да погасяват заемите си. Те могат да изберат да го направят, но по-често те просто ги подновяват чрез емитирането на нови облигации. Колкото по-дългосрочни са облигациите на правителството, толкова по-рядко то ще излиза на пазарите да ги рефинансира.

Освен това, когато има неизползвани ресурси в икономиката (например при доста по-висока от нормалното безработица) финансираните с облигации държавни разходи оползотворяват тези ресурси. Това повишава приходите на правителството (и намалява плащанията за безработните) и то е в състояние да изплати взетите заеми без да вдига данъците.

Националният дълг е бреме върху бъдещите поколения

Тази заблуда е повтаряна толкова често, че се е насадила в съзнанието на хората. Тя гласи, че ако сегашното поколение харчи повече, отколкото изкарва, то следващото ще трябва да изкарва повече, отколкото харчи, за да плати сметката.

Този аргумент игнорира факта, че притежатели на въпросния държавен дълг ще бъдат сред предполагаемо натоварените бъдещи поколения. Например, ако моите деца се наложи да плащат мой дълг, то тяхната ситуация се влошава, пише авторът. Това може да е лошо за разпределението на състоянието и доходите, но няма да има нетен товар върху бъдещите поколения.

Принципът е абсолютно същият, когато притежателите на държавния дълг са чужденци, макар че политическата съпротива за изплащането на дълга тогава ще е много по-голяма.

Заключение

Икономиката изобилства със заблуди, защото тя не е естествена наука като физиката и химията. Икономическите постулати рядко са напълно верни или грешни. Това, което е валидно при едни обстоятелства, може да не е при други. Преди всичко, истинността на много твърдения зависи от очакванията на обществеността.

Да вземем пак заблудата, че колкото повече заема правителството, толкова по-високо ще е данъчното бреме в бъдеще. Ако заради това хората спестяват повече, то допълнителните правителствени разходи няма да имат ефект върху икономическата активност без значение колко свободни ресурси има в икономиката. Правителството следователно ще трябва да вдигне данъците и така заблудата се превръща в самосбъдващо се пророчество.

И така, как разграничаваме между верни и неверни икономически твърдения? Разделителната линия може би трябва да се прокара между твърденията, които са валидни, само ако хората очакват това, и такива, които са верни по принцип. Например търдението „Ако всички спестявахме повече по време на спад, сега щяхме да сме по-добре“ е напълно погрешно, докато „Колкото повече заеми взема правителството, толкова повече трябва да плаща за това финансиране“ е понякога вярно и понякога невярно.

Или пък разделителната линия трябва да е между твърденията, които зависят от разумни поведенчески допускания и такива, които се крепят на нелепи допускания. Ако хората спестяваха всички допълнителни средства, които правителството харчи, след като е заело, то тези разходи не биха имали стимулиращ ефект. Теоретично вярно, но такива хора съществуват само в моделите на икономистите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Мислех, че простирането според чергата е българска поговорка.Задлъжняването е процес, който трудно и скъпо се обръща.Не го пожелавам на никого.Колкото до втора точка, Камерън/очевидно не заблуден/ вече действа по нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
Danny666
преди 10 години
Хора защо се КОСИТЕ ?Само му вижте БИОТО на този евреий КУМУНИСТ и най-вече ФУРНАДЖИЯ и ще ви стане ясно за какво става дума !!!Този *** е БЕЗГРЪБНАЧНО влечуго от Руски произход ...забележете баща еврейн ха ха хаааа........Skidelsky has been a member of three political parties: originally a Labour Party member, he left that party to become a founding member of the Social Democratic Party, where he remained until the party's dissolution in 1992. In 1991, he was made a life peer, and in 1992 he became a ConservativeАко имате нужда да се изповръщате отидете на wiki и му прочетете цялата биография.Инвестора стига с тези АПОЛОГЕТИ на СТАТУКВОТО бе. Света се тресе а вие ни бутате интелект. бълвочи на ЛОРДОВЕ като този !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 10 години
Този Скиделски е пълен *** и ***. Такива като него са апологетите на политико-икономическата вакханалия на правителствата, и най-вече на водещите икономики по света. Този *** явно е един от многото "експерти", които съветват *** политици да си правят чики-рики с хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 1
vvexin
преди 10 години
Определено крадеца вика "дръжте крадеца". Кеинс ни представя светта като лунапарк в които всички се забажляват лудо, и като се уморят тои затваря. Проблема е че спиране няма, и че една измама един път на лице трудно се повтаря. Това е една напъно провалена на практика теория - Франция - (износа в теорията също не работи) която една банда провалени мушенници искат да ни пробутат за да ни оберът. Даже и този на Хикс не работи, за разлика от Фридман. Истината е че ако имаше все още авторитет във властта, както преди век например, трябваше да се припомни на неразумните (дългове, липса на знания, на натрупани спестявяния) че всичко един ден се плаща и този ден идва, и да не се печатат пари, но всички предпочетоха лесният път. Тежко на щастливите собственници на държавни книжа, в момента когат лихвите тръгнат нагоре , те са разорени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Забавно е къде прехвърлиха редакторите тази статия - Обучение / За начинаещи.За промитите мозъци тази статия е наистина обучителна за начинаещи. Също и за експерти в независимата БНБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 0
rmarkov
преди 10 години
Но докато има данъчни задължения, платими единствено в местаната национална валута (хартийки) и чието неизпълнение е строго наказвано от държавата, винаги ще има някакво търсене за тези, иначе наистина ненужни хартийки. Няма ли държава и стриктно изпълнение на данъчните задължения - няма и търсене на хартийките й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Съгласен!Официално златният стандарт го няма от 1971г., но де факто не се е спазвал десетилетия преди това.Затова трябва да се отчитат особеностите на съвременните валути с свободно плаващ курс, а не папагалски да се повтарят заучени фрази от времето на златния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
rmarkov
преди 10 години
Нека помогна на колегата за периода непосредствено след Ваймарската република в Германия - Първото германско икономическо чудо и поуките за новата българска икономическа политика http://***.kpetkov.eu/pyrvoto-germansko-ikonomichesko-chudo-i-poukite-za-novata-bylgarska-ikonomicheska-politika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
rmarkov
преди 10 години
Много добра статия. Ето и предложение за втората й част: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.htmlПлюс един клип: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/11/blog-post_5302.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
divo
преди 10 години
Инфлацията при Виденов, Ваймарската република и Зимбабве си имат причини, които е добре да се знаят:- Виденов и Зимбабве предумишлено раздаване на лоши кредити, които се обръщат във валута и източват от страната; доене на работещите държавни предприятия, чрез заемане на входа и изхода; повсеместна корупция.- Ваймарската република тежки репарации в злато, чужда валута, стоки и суровини.За домашно виж какво става след Ваймарската република. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още