fallback

S&P 500 е на кръстопът – при това златен

Техническите анализатори очакват потвърждение за нова вълна от възходящия тренд на индекса

19:35 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

В началото на днешната борсова сесия широкият американски индекс S&P 500 формира фигурата златен кръст. По правило техническите анализатори приемат подобна формация като сигнал за предстоящ борсов ръст, но все още се чакат потвърждения дали моделът ще бъде задействан.

Златният кръст се формира в момент, когато 50-дневната пълзяща средна цена на даден финансов инструмент мине над 200-дневната му пълзяща средна.

Точно това се случи в началото на днешната сесия, като 50-дневната пълзяща средна достигна ниво 1 257,91 пункта, преминавайки над нивото от 1 257,21 пункта, което към момента имаше 200-дневната пълзяща средна, пише CNBC.

Според анализ на Кевин Плейнс от Birinyi Associates през последните 40 години подобен графичен модел се е формирал 26 пъти, като в 81% от тях в рамките на последващите шест месеца пазарът е записвал ръст.

Плейнс посочва, че в края на днешната сесия ще стане ясно дали има потвърждение на модела, тъй като в историческите примери досега под внимание са взимани стойностите при затваряне на пазара.

„Ние сме доста скептични относно много аспекти на техническия анализ и техническите сигнали. Поглеждайки назад и разглеждайки историята установяваме, че това е доста достоверен индикатор. 50-дневната пълзяща средна е доста добър сигнал за набиране на инерция, а 81% успеваемост е доста висок показател”, обяснява Плейнс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 04.09.22 г.
fallback