fallback

Какво стои зад огледалното движение на долара и щатските акции напоследък?

Рядката исторически тенденция може да се разпадне още идната седмица след срещата на Федералния резерв

11:27 | 30.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Исторически, движението на акциите и валутите не показва взаимовръзка, но напоследък е налице изненадващ асинхрон между тях в САЩ, пише Wall Street Journal.

След като американският фондов пазар се оттласна от дъното през юли, а Федералният резерв предприе действия, които натиснаха долара, двата класа активи започнаха да се движат в противоположни посоки, като графиките на процентните им изменения спрямо началото на този период са почти огледални.

Джоузеф Мезрих, количествен анализатор в Nomura Securities, намира тенденцията за „изумителна” и казва, че не е виждал такава (негативна) корелация от времето, когато Никсън е извадил долара от златния стандарт през 1971.

По неговите изчисления корелацията между долара и акциите (представени от индекса S&P 500) през последните четири месеца е -0,60, докато дългосрочната историческа стойност е едва 0,04 – на практика липса на всякаква връзка.

Корелацията между двата актива се засили по време на финансовата криза, след като политиките на централните банки, дълговата криза в Европа и китайската икономика приковават вниманието на инвеститорите. Връзката сега обаче е толкова силна, че заслужава по-задълбочено изследване.

“След десетилетия на усъвършенстване на уменията за прогнозиране на геополитически събития, икономически данни и технически нива, сега всичко се свежда до едно-единствено нещо – доларът”, отбелязва Арт Кашин, директор борсова търговия в UBS.

Макар, че е спорно дали акциите влияят върху долара или обратното, няма съмнение, че и двата активи реагират на въздействието на Федералния резерв, който е на път да предприеме допълнително вливане на ликвидност в щатската икономика чрез изкупуване на активи.

Страховете от инфлация в дългосрочен план понижиха долара с 6,9% срещу кошница от шест валути от края на август насам, когато председателят на Фед Бен Бернанке загатна за плановете на централната банка. За същия период S&P 500 нарасна с 13,1%.

Спадащият долар може би е добър за индексите, понеже води до поскъпване на основни стоки и така подкрепя компаниите от индустриалния, енергийния и добивния сектори, чието влияние на фондовия пазар през последните години се засили. По-слабият долар е добър и за износителите.

Мнозина инвеститори и пазарни анализатори смятат, че силната връзка между акциите и долара не е устойчива и скоро ще се разпадне, което вероятно ще зависи от инвеститорската реакция на действията на Фед.

Според друг сценарий по-добрите икономически данни подкрепят акциите, същевременно позволявайки на щатската централна банка да предприеме неголямо вливане на ликвидност. Това би запазило ръста на акциите, като даде възможност и на долара да поскъпне.

Ако обаче Фед продължи с изкупуването на активи, което отслабва долара и подпомага износителите, търговските партньори на САЩ могат да прибегнат до протекционистични политики с негативен ефект за американските компании и техните акции. В този случай можем да станем свидетели на едновременен спад на долара и акциите.

Възможно е всякаква корелация между двата актива, било то положителна или отрицателна, да изчезне след дългоочакваната среща на Федералния резерв идната сряда.

„Очаквам много от тези взаимовръзки да се променят, след като станат известни конкретните действия на Фед”, коментира Майкъл О’Рурк, стратег в BTIG.

Според него поетапното вливане на ликвидност от страна на централната банка е изкривило пазарите. Той смята, че продължаващият статут на долара като световна резервна валута в крайна сметка ще му окаже подкрепа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 07.09.22 г.
fallback