fallback

Грешката, която коства на Уорън Бъфет 8 години ниска възвръщаемост

Бъфет прекарва осем години в изучаването на техническия анализ, за да разбере, че той е безрезултатен

08:40 | 27.10.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Прочутият инвеститор и милиардер Уорън Бъфет е известен като страстен защитник на фундаменталния анализ като стратегия за вземането на инвестиционни решения.

В действителност той е прекарал осем години от своята кариера, опитвайки се да разбере и да спечели с помощта на друга инвестиционна стратегия. Тя обаче му носи ниска възвръщаемост, в резултат на което той я изоставя като безполезна, пише Motley Fool.

Неуспешната инвестиционна стратегия се оказва техническият анализ.

Техническият анализ на практика се състои в прогнозиране на цените на акциите или курса на валутите в бъдеще на базата на графики, отразяващи техните цени и на изтъргувани обеми в миналото.

В това има известна логика, защото акциите се търгуват на базата на търсенето и предлагането, което е силно повлияно от нагласите на инвеститорите за дадената акция. Графиката всъщност би трябвало да отразява тези нагласи и съответно да предсказва в каква посока ще се придвижи нейната цена.

Това е привлекателна идея, но в действителност техническият анализ е предизвикателна инвестиционна стратегия. Бъфет прекарва дълги години в началото на своята кариера, опитвайки се да го овладее

Една скъпа грешка

След много години, прекарани в опити да вникне в техническия анализ, Бъфет открива един проблем, а именно, че той е безполезен. Той казва: „Разбрах, че техническият анализ не работи, когато обърнах наопаки графиката и получих същия отговор.“

Несполучливите инвестиции карат Уорън Бъфет да мисли, че техническият анализ е грешен начин да се инвестира. Това го кара да се фокусира върху учението на Бенджамин Греъм, което набляга изцяло на основите на бизнеса, в който се инвестира. Според Бъфет това е стратегия, в която има много повече смисъл, и най-важното: която работи.

Три прости правила

Милиардерът обсъжда тази стратегия по време на общото събрание на Berkshire Hathaway през 2008 г. Когато го питат как да се избегне начина на мислене на тълпата, той казва, че просто е следвал трите най-ценни урока на Греъм:

* Купувай акции с марж на безопасност. * На акцията трябва да се гледа като на участие в един бизнес. * Пазарът е тук, за да служи, а не за да инструктира инвеститорите.

Първият урок обикновено привлича най-много внимание. Той показва, че трябва да се купуват акции при по-ниски цени, отколкото е стойността им. Но когато Бъфет говори за втория и третия урок признава, че ползвайки технически анализ е пропилял осем години от инвестиционната си кариера.

Участие в един бизнес

В крайна сметка определянето на акцията като начин за участие в един бизнес е обратно на това, на което залага техническия анализ. Техническият анализ се фокусира върху търговията с една ценна книга без значение дали е акция на петролния гигант ExxonMobil, фючърс на суровия петрол или природния газ, както и дали е дериват, който обещава доставка на три тона месо от Италия. Това няма значение, защото този анализ не се интересува от бизнеса и неговите фундаментални показатели.

От втория урок на Греъм следва, че акциите са много повече от парче хартия или линии на графики, и за да ги разберем трябва да се вникне в бизнеса на съответната компания. Когато се гледат акциите на една компания се игнорира това, че поскъпват повече от три поредни дни и се фокусира върху това дали компанията не е в опасност да задлъжнее прекомерно.

Как да ни служи пазара?

Бъфет смята, че пазарът не инструктира и не дава насоки как да се инвестира. Например, когато цената на акциите на Advanced Micro Devices пада под 2 долара през 1990 г, пазарът по същество казва, че Intel ще стане причината за краха на производителя на чипове.

Когато книжата на McDonald's поевтиняват до 13 долара през 2003 г., пазарът изглежда че казва, че Бик Мак ще се озове в музея на пропадналите идеи. Но и в двата случая се оказа, че пазарът греши.

Така че, вместо да слуша пазара, Бъфет се възползва от него. Понякога пазарът предлага възможността да се купят акции на по-ниска цена от реалната. Друг път ще предложи възможност да се купят акции на голяма компания за много по-малко от справедливата им стойност. Инвеститорите, които разбират истинската стойност на бизнеса, ще имат възможност да се възползват, когато пазарът предлага големи компании на разпродажба.

Не се фокусирайте над графиките

Опитът на Бъфет показва, че фокусирането върху графиките е безрезултатно. Вместо това, трябва да се разбере в дълбочина бизнеса и да се търсят отлични акции, които пазарът предлага на ниски цени. Тези дни обаче финансовите пазари могат да се особено коварни. Някои акции, които изглеждат евтини, могат да се окажат скъпи. А други, които са временно повлияни от негативна вълна, ще публикуват невероятни печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
fallback