fallback

Пет валути, с които си заслужава да търгуваме

Господството на долара остава, но на сцената излизат все повече претенденти от развиващи се и развити страни

15:30 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Макар основните валути да са в центъра на глобалната търговия и американският долар да доминира на пазара, няколко парични единици от развиващи се страни си пробиват път на глобалната сцена.

Това се случва заради опитите на все повече трейдъри да „отиграят“ ръста в развиващия се свят и най-вече на Китай, съобщава marketwatch.

На фона на нестабилните движения на фондовите борси и надвисналия песимизъм за скоростта, с която ще се възстановят водещите икономики от кризата, Банката за международни разплащания обяви, че оборотът на валутния пазар е достигнал колосалните 4 трлн. долара дневно.

В цели 85 на сто от всички транзакции участва американският долар, но по-интересното е това, че на фона на значителното увеличение на общия обем на търговия, делът на долара се свива доста значително. Едва през 2001 година зелените пари са участвали в над 90% от всички валутни сделки.

При тези условия на сцената излизат няколко държави, чиито валути предизвикват интереса на пазарите. В настоящия материал се препоръчва следенето именно на тези парични единици по отношение на американския долар.

Кои са двойките, на които трябва да се обръща внимание според marketwatch, може да видите в галерията от снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
fallback