fallback

Нашествие на червени покриви в китайски град разгневи местни жители

Стотици сгради в Гуанджоу претърпяват козметични подобрения, жителите им обаче смятат, че това е само показност

09:30 | 22.05.10 г.

Сивите панелни блокове в китайския град Гуанджоу започват да приличат на испански вили с червени покриви и това разгневи много от хората, които живеят в тях, пише AP. 

През последната година работници пребоядисват стотици сгради в Гуанджоу и ги покриват с пластмасови плоскости, приличащи на керемиди. Това е част от държавна кампания за излъскване на външния вид на града за Азиатските игри, които трябва да се проведат през ноември.

Фалшивите покриви разгневиха много жители, но те нямат много голям избор на действие. Жителите на големите китайски градове получиха доста лична свобода през последните три десетилетия. Те могат да избират работата си, да стартират собствен бизнес и да си купуват апартаменти.

Остава възможността обаче един ден правителството да каже, че техните жилища ще имат червени покриви, независимо дали това им харесва. Въпреки че мнозина са на мнение, че имат право на повече глас в гражданските дела, хората остават без власт, когато правителството стартира мащабна кампания без обществена консултация.

„Някои от моите съседи окупираха покривите си и отказаха да ги напуснат, но в крайна сметка им се наложи“, разказва местен жител, пожелал анонимност. „Нямаме избор. Няма смисъл да се предизвиква правителството.“

Кварталите се превърнаха в строителни зони, а сградите са обградени със строителни материали.

Много хора в този южен китайски град казват, че покривите символизират един негативен аспект на китайската култура – изкуствен външен вид и показност за пред гостите, особено от чужбина.

Пекин претърпя подобни козметични подобрения за Олимпийските игри през 2008 г., както и Шанхай за световното изложение, което почна този месец.

„Всичко това е само за показ. Слагат нови дрехи и шапка на стара сграда. След година отново ще изгледа зле“, коментира жена, също пожелала анонимност.

По-голямата част от сградите с червени покриви са съсредоточени в райони, които се очаква да бъдат посещавани от чужденци по време на Азиатските игри, за които трябва да пристигнат 25 хил. спортисти, треньори и журналисти от 45 държави. Сградите са подредени покрай магистралата от летището и покрай ж.п. линията от Хонконг и обграждат някои от хотелите.

Работник по покривите пък не разбира защо някои жители са толкова разгневени. „Правителството прави всичко това безплатно. Жилищата им ще изглеждат по-добре и не трябва да плащат. Това е добра сделка“, коментира той.

Никой от събеседниците на AP обаче не мисли така.

„Наистина правителството плаща за покривите, но това са нашите пари, парите на данъкоплатците, не искаме да се прахосват“, казва един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
fallback