fallback

Ню Йорк, Сидни и Хонконг остават най-скъпи за наем на търговски площи

Консултанти отчитат стабилизиране на наемите на първокласни търговски площи в глобален мащаб

16:53 | 21.05.10 г.

Наемите на първокласни търговски площи във водещите световни шопинг дестинации са се стабилизирали на по-голямата част от пазарите и дори са отбелязали ръст в редица големи градове през първото тримесечие на годината, сочи анализ на CB Richard Ellis (CBRE).

Със засилването на глобалното икономическо възстановяване потребителското доверие и това на търговските вериги започна да се подобрява. Въпреки че то още не е прераснало в ръст на продажбите на дребно на повечето пазари, търсенето на първокласни търговски площи остава здравословно и нивата на незаетост на най-добрите локации са ниски. В резултат на това вече има пазари, където наемите се повишават, и много други, където темпът на понижение се е забавил или наемите вече са стабилни.

Ню Йорк остава най-скъпата дестинация за търговски площи в света, като наемите на първокласни площи там възлизат на 13 744 евро на квадратен метър на година. Сидни запазва второто си място в глобалното подреждане с годишен наем от 9207 евро/кв. м, а Хонконг отново е трети със 7757 евро/кв. м. Лондон остава четвърти, след като отбеляза ръст от 20% на годишна база до 6859 евро/кв. м. Париж допълва топ 5 с годишен наем в размер на 6300 евро/кв. м. В топ 10 влизат още Москва, Токио, Брисбейн, Цюрих и Мелбърн.

Прави впечатление, че някои от най-бързо растящите наеми на търговски площи са в Латинска Америка на пазари като Рио де Жанейро, Мексико сити и Сантяго.

Въпреки че съществуват значителни различия между регионите и пазарите, се наблюдават и някои общи явления.

“Търговските вериги все още са изправени пред несигурни условия и продължават да оказват натиск върху собствениците да предложат пакети от стимули. Въпреки това пазарните затруднения не възпряха веригите от експанзия и търсенето на първокласни търговски площи остава силно на много пазари в света. Това, в комбинация с ниски нива на незаетост, създаде дисбаланси между търсене и предлагане на някои пазари. Въпреки това разликата в наемите между първокласни и второкласни локации като цяло расте. И докато първокласните площи се представят добре, при второкласните по принцип има по-високи нива на незаетост, по-слабо търсене и падащи наеми”, коментира общата картина Рей Торто, глобален главен икономист на компанията.

Европа, Близкия изток и Африка

Регионът запазва доминацията си сред най-скъпите пазари на търговски площи в света с 10 от 20-те топ дестинации. Лондон, Париж и Москва са трите най-скъпи пазара в региона през тримесечието.

Общият индекс на консултантската компания за 27-те страни членки на ЕС за наеми на търговски площи бележи спад от 0,2% през първото тримесечие и от 0,5% на годишна база. Общо за региона се отчита тримесечно намаление от 1,7%.

Наемите на първокласни площи се понижават на няколко пазара, включително Абу Даби, където е регистриран спад от 24,5% и Атина, където намалението е 12,3% спрямо предходното тримесечие.

Търсенето от страна на наематели в региона остава доста стабилно и веригите продължават да преговорят със собствениците, за да си осигурят по-дълги гратисни периоди и по-изгодни условия. Търсенето на първокласни площи обаче е силно и това се отразява в стабилизацията на някои пазари в ръст на наемите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 08.09.22 г.
fallback