fallback

Модернизират пространството пред НДК, закриват магазини в подлеза

Парите ще дойдат от спонсори, предвижда се многофункционална сцена и обновяване на детската площадка

11:21 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Част от пространството пред НДК ще бъде обновено със средства от спонсори, съобщиха на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на града Петър Диков и заместник-кметът Мария Бояджийска.

Ще бъде изградена многофункционална сцена, ще бъде обновена детската площадка. Идеята за сцената се е появила след началото на проекта „Кино на открито“, посочи Фандъкова, цитирана от БТА. През последните 30 години в пространството, използвано за прожекциите, са правени частични ремонти, а сега има подкрепа от две компании за подобряването на площадката. Едната фирма е поела ангажимент за изграждане на сцената, а другата - за детската площадка.

По думите на кмета по общинската програма „Култура“ е спечелен проект „Арт кино на открито“. На площадката ще бъдат прожектирани филми, ще има също театрални и други прояви.

За да няма протести от страна на гражданите, преди да започне същинското осъществяване на проекта, той ще бъде представен и на самата площадка, посочи Петър Диков. Предвиждат се два етапа - първият ще бъде изграждането на сцената, на която през деня ще има театрални постановки, а вечер ще се прожектира българско кино.

Детската площадка е другата част от проекта. С амбиция сме да се опитаме да възстановим изкуствената река, но това са само намерения, състоянието й в момента не е добро - открадната е цялата инсталация, посочи Диков.

Общината ще започне през лятото премахването на незаконните магазини в подлеза на НДК. Подготвя се проект за цялостен ремонт на подлеза, като идеята е това да стане с участие на собственици на обекти. Собствениците ще бъдат задължени да участват в ремонта, тъй като сегашното положение не може да продължи, коментира главния архитект.

Общината има намерение за цялостна реконструкция на транспортния подлез при НДК, както и за реконструкция на кръстовището на Петте кьошета, заяви в отговор на въпрос Диков. Фандъкова допълни, че засега ще се направи козметично възстановяване на подлеза, като ще бъде осигурено безопасно място за рисуване на графити.

Възстановяването на паметника „1300 години България“ се бави поради финансови причини, тъй като половината от 168-те хиляди лева, необходими за ремонта, са от програмата „Красива България“. Общината е превела своя дял, уточниха от местната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 12.09.22 г.
fallback