fallback

Фирма на Сам Зел търси $500 млн. за инвестиции в имоти, основно в Бразилия

Equity International обмисля инвестиции също и в Колумбия и Китай и други пазари

11:04 | 21.05.10 г.

Компанията Equity International на инвеститора Сам Зел, който оглави класация на милиардерите в САЩ, забогатели от сектора на имотите, търси да привлече около 500 млн. долара за инвестиции в имоти в Бразилия.

Компанията планира да инвестира до две трети от парите в бразилски компании, свързани с сектора на жилищни и бизнес имоти, а останалите - в други страни извън САЩ, съобщи главният изпълнителен директор Гари Гарабрант, цитиран от Bloomberg. Новият фонд ще увеличи общия инвестиран капитал от базираната в Чикаго компания до около 2 млрд. долара.

“Ентусиазмът ни за Бразилия не би могъл да е по-голям”, казва Гарабрант, който става съосновател на Equity International заедно със Зел през 1999 г. “Тук има местно търсене, което няма равно на себе си.”

Растящите доходи на увеличаващата се средна класа в Бразилия ще попречат на увеличенията на лихвите да подтиснат търсенето на жилища, смята Гарабрант. Икономиката на страната се очаква да нарасне с 6,3% тази година, по данни на централната банка, публикувани тази седмица. Средните месечни доходи в Бразилия са нараснали с близо 40% през последните пет години до около 1400 реала (744 долара), по данни на бюрото за преброяване на населението.

Плановете за експанзия Бразилия идват, след като Equity International продаде част от дела си в Gafisa SA, втората по приходи компания за жилищно строителство в страната, миналата седмица.

Продажбата на акции на Gafisa не означава, че Equity International е песимист за пазара на имоти в Бразилия, обяснява Гарабрант. Фирмата е продала еквивалента на около 18 млн. обикновени акции на Gafisa на стойност 123 млн. долара по цена на затваряне на 12 май и сега държи 30,1 млн., или 7,2% от общия капитал.

Equity International купи 32% от строителната компания за 50 млн. долара през 2005 г. и Гарабрант остава председател на базираната в Сао Пауло компания.

“Това правим от 10 години – инвестираме в бизнес. И в подходящия момент се възползваме от позициите си. Това не означава, че имаме по-малко ентусиазъм за Gafisa”, обяснява той.

Освен в Gafisa Equity International има дял и в BR Malls Participacoes SA, най-големият собственик на молове в Бразилия. В този сегмент също се очертава динамично развитие в страната.

Equity International може да инвестира в Колумбия за първи път със средства от новия фонд за 500 млн. долара, казва още Гарабрант. По думите му в страната има голямо търсене на финансово достъпни жилища за хора със средни доходи.

Фирмата разглежда възможности и в Китай и в т. нар. „гранични пазари“ (т.е. развиващи се пазари с по-малка ликвидност), включително Виетнам, Индонезия и Мароко.

Зел посочи Бразилия, Китай и Египет за най-добри за инвестиции в имоти в условията на глобалната криза още в края на 2008 г.

Заради политически риск Equity International е продала инвестициите си в Украйна и Венецуела, казва Гарабрант. През 2008 г. компанията продаде и дела си в Desarrolladora Homex SAB, днес най-голямата компания за жилищно строителство в Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
fallback