fallback

Чакат инвестиционни сделки с имоти в Европа за 50 млрд. евро за полугодието

И трите най-големи консултантски компании прогнозират повишения на обемите

09:56 | 21.05.10 г.

Трите най-големи консултантски компании в сектора на недвижимите имоти в света прогнозират, че общият обем на инвестиционните сделки с имоти в Европа ще е между 40 и 50 млрд. евро за първата половина на годината, сочи проучване на PropertyEU. 

Прогнозата на Cushman & Wakefield е в горната граница - 50 млрд. евро, след като компанията регистрира сделки за 22,4 млрд. евро за първото тримесечие на годината.

От Jones Lang LaSalle казват, че обемът за първото полугодие на 2010 вероятно ще е с 25-30 млрд. евро по-висок от регистрираните 26 млрд. за същия период на миналата година. Оценката се базира на силното представяне през първите три месеца, когато обемът според данните на компанията е достигнал 20 млрд. евро. Това е ръст от 70% спрямо 12-те млрд. евро през първото тримесечие на 2009 г.

„Очакваме инвестиционните обеми да се увеличават през годината въпреки продължаващото ограничено предлагане на ключови продукти“, посочват от JLL. „Изобилието от капитал, насочен към сектора на имотите от все по-широк набор инвеститорски групи, в комбинация със значителна активност по привличане на средства, очевидно сочи възходяща тенденция в Европа. Нашата прогноза е за 20 до 30% увеличение на обемите през 2010 г. Затова считаме, че обемът през първото половина на годината ще е някъде между 45 и 50 млрд. евро.“

Междувременно от CB Richard Ellis очакват обемът на сделките през първото полугодие да достигне около 44 млрд. евро спрямо 26 млрд. за същия период миналата година.

„Нашите данни сочат, че обемът в Европа за първото тримесечие е малко над 19 млрд. евро и очакваме пазарът да продължи да показва стабилно възстановяване през 2010. Ограниченото предлагане на първокласни продукти изглежда е основният фактор, който определя общата стойност на транзакциите, заради което е много трудно да се правят твърди прогнози. Въпреки това очакваме активността през второто тримесечие да е около 25 млрд. евро.“

От CBRE прогнозираха също, че инвестиционният пазар на бизнес имоти в Европа ще надхвърли 100 млрд. евро общо за 2010 г. Това би представлявало значително увеличение спрямо отчетените за 2009 г. 73 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
fallback