fallback

Сергей Игнатов: Правителството няма „да посегне“ на имотите на БАН

Съкращаване на разходите за наука обаче ще има, потвърди министърът на образованието

16:27 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството няма „да посегне“ на недвижимите имоти на Българската академия на науките (БАН), заяви след днешното заседание на Министерски съвет министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

През последните дни представители на академичните среди алармираха, че по техни сведения държавата възнамерява да им отнеме част от имотите, повечето от които са на централни места в София. Това е и една от причините за днешните протести на БАН, а другата основна причина е съкращаването на разходите за наука, чийто размер, заложен в държавния бюджет, и без това е по-малък от миналогодишния.

Министър Игнатов заяви същевременно, че се налага да бъдат съкратени разходите за БАН, „както се прави и в другите ведомства“, и да бъде „оптимизирано управлението“ на финансовите средства там.

Сергей Игнатов потвърди, че се предвижда, но още не е утвърдено от правителството, отделните институти на БАН да станат самостоятелни и съответно второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Това обаче не означава, че се „разформирова БАН, както твърдят някои нейни представители“.

По-рано днес Игнатов коментира пред журналисти, че част от имотите на БАН се дават под наем и, по негово мнение, би трябвало при много добро управление да са се изплатили за 7-8 години, а при добро – за 12-13 години, т.е. БАН би трябвало да получава средства и от наеми на имоти, а не да зависи изцяло от държавната субсидия.

Според Игнатов постепенно ще се появи у нас и частен интерес за влагане на средства в наука, както е в другите европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 08.09.22 г.
fallback