fallback

К. Павлов: Ключът за възстановяване на имотите е в сектора на домакинствата

Ще отнеме известно време това да се случи, прогнозира икономистът

15:05 | 19.05.10 г.

Секторът на домакинствата държи ключа към трайното възстановяване на жилищните имоти у нас и ще отнеме известно време това да се случи, прогнозира по време на конференцията BalRec днес Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк.

По думите му възстановяването на българската икономика вече е започнало с възстановяването на износа, като ще бъде необходимо още време домакинствата и инвестициите да станат част от възстановяването.

Сезонно коригирани данни за развиващите се пазари в Европейския съюз показват, че безработицата още не е започнала да намалява на нито един от тях, допълни той.

Павлов очаква следващата година икономиката да започне да създава устойчиви работни места, като процесът ще се ускори в средата на годината и ще даде импулс на възстановяването на сектора на домакинствата.

Важна цел е да не се увеличават данъците и така в средата на следващата година България ще е много атрактивна, каза още той.

Според него при излизане от кризата ще имаме икономика, която много по-малко ще разчита на преките чуждестранни инвестиции.

"Възстановяването на икономиката в идните години ще разчита на традиционни сектори, на сектори, които направиха инвестиции за разширяването си", допълни Павлов. За пример той даде производството на цветни метали и някои сегменти на тежката химия.

Положителен резултат от световната криза е, че тя съвпадна с очаквана у нас криза в офис сегмента, каза по време на същия дискусионен панел Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на офис комплекса European Trade Centre в София.

По думите й кризата при офис площите у нас неизбежно е щяла да се случи и без глобалните икономически проблеми, като вероятно това важи и за моловете.

Към момента основно офиси под наем се търсят от компании за аутсорсинг, от IT сектора, телекоми и фармацевтични компании, сочат наблюденията на Бошова. Големите търговски вериги пък са се възползвали от замръзналия пазар на земя.

BalRec се провежда днес с медийното партньорство на Investor.bg. Още новини от конференцията:

Плевнелиев: Дано след "best" сега всички проекти да не станат "green"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 03.09.22 г.
fallback