fallback

Пазарът на имоти в ЦИЕ – повратна точка или очакване на раздвижване?

Процеси на стабилизация и по-добра 2011 г. очакват специалисти за пазара на имоти в България и в региона

14:30 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Все повече наблюдатели на пазара на имоти говорят за възстановяване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през последните месеци.

Според участниците в панел, посветен на темата, по време на изложението за имоти Real Vienna обаче, процесите на възстановяване все още си проправят път на пазара.

Според Гертруд Майзел-Ортнер, член на управителния съвет на Immorent AG, в някои области може да се каже, че вече се забелязва обръщане на тенденцията. Такъв е секторът на финансиране и лизинг, където активността е нараснала значително през последните месеци. По думите й обаче същото не може да се каже за развитие на проекти за имоти.

Наред с това има голяма разлика в стадия от кризата, в който се намират различните страни, както и сегменти на пазара. За разлика от някои страни в Централна Европа, където вече се наблюдава възстановяване, пазарът в София, например, в момента е все още малко по-назад в този процес, каза тя.

Виктор Вагнер, управляващ директор на REIWAG Facility Services GmBH, също потвърди, че очакванията за близкото бъдеще на пазара са положителни. Въпреки това той смята, че все още повечето играчи са твърде предпазливи и правят голямо разграничение между различните страни, проекти и видове активи.

Според Карл Валнър, директор Развитие на проекти в ЦИЕ в Raiffeisen evolution project development GmBH, отговорът на въпроса дали пазарът е достигнал повратна точка е „и да, и не“. По думите му някои сегменти като този на жилищните имоти все още са далече от етапа на възстановяване. Въпреки това и там се забелязва стабилизиране след шоковите вълни от финансовата криза, които замразиха изцяло дейността на пазара.

Според Роман Клот, управляващ директор на NAI Atrium, конкретно за Сърбия и България все още не може да се говори за повратна точка. При все това в сегмента на офис площи се наблюдава стабилизация, като наемите в него се очаква да достигнат най-ниската си точка през следващите месеци и тенденциите вероятно ще се обърнат през 2011 г., която се очаква да бъде добра година.

Михаел Лаглър, партньор в Schonherr Rechtsanwalte, цитира мнението на някои специалисти, според които множество инвеститори не са се оказали устойчиви на кризата, като са се оттеглили от пазара изцяло. Той определи това като положителна тенденция, тъй като тези, които са останали, са инвеститори с опит и дългосрочна визия. Според него за тях сега е подходящ момент да започнат да се оглеждат за изгодни инвестиции.

Редица фактори са се променили на пазара според настоящата ситуация и един от тях е мащабът на проектите, коментира Валнър.

Той даде пример с редица проекти в Москва и Санкт Петербург, които първоначално са били планирани като мащабни комплекси. Такива в момента не могат да получат никакво финансиране. Затова предприемачите и инвеститорите трябва да са готови да ги преструктурират и да ги разделят на по-малки проекти, които да изпълняват на части.

Като цяло участниците се обединиха около мнението, че „краткосрочните перспективи пред пазара определено са по-добри“ в сравнение с миналата година и в момента дори има някои подценени пазари като Чехия и Словакия.

Още от изложението за имоти във Виена:

Моловете на бъдещето – трансформация и предизвикателства

Банките готови да преоткрият пазара на имоти в ЦИЕ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback