fallback

Европарламентът прие директива за енергийната ефективност на сградите

Строителните норми в ЕС трябва да бъдат променени така, че от края на 2020 г. всички новопостроени сгради да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност

16:26 | 18.05.10 г.

Европейският парламент прие днес ново законодателство на Европейския съюз за енергийна ефективност на сградите, съобщиха от пресслужбата на парламента.

Директивата определя правилата за енергийните характеристики на новите и вече построените сгради. Строителните норми на държавите членки трябва да бъдат променени така, че от края на 2020 г. всички новопостроени сгради да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност, а вече построените сгради трябва да бъдат подобрени, когато това е възможно.

На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС, като същевременно те са най-големият източник на емисии. Очаква се новата директива да помогне на ЕС да постигне целта за намаляване с 20% на енергийната консумация до десет години.

Всички сгради, построени след края на 2020 г., ще трябва да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност и да бъдат захранвани до голяма степен от възобновяеми енергийни източници. Строителните проекти на обществените власти трябва да бъдат пионери в тази област и да отговарят на тези условия две години по-рано. Част от финансирането на тези промени ще дойде от бюджета на ЕС.

Където това е осъществимо, енергийните характеристики на вече съществуващите сгради трябва да бъдат подобрени при извършването на основен ремонт. При подобно обновяване на сградите, техните собственици ще бъдат насърчавани да инсталират "интелигентни" измервателни уреди и да подменят отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и тези за топла вода, с по-високо ефективни алтернативи. Ще бъдат въведени редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.

Очаква се, че минималното общо въздействие от директивата за енергийната ефективност на сградите може да доведе до икономия на енергия от 60-80 млн. тона нефтен еквивалент годишно до 2020 г., т.е. намаляване с 5-6% на използваната от ЕС енергия към 2020 г. Друг възможен ефект е намаление на емисиите на въглероден двуокис със 160 до 210 млн. тона годишно до 2020 г., т.е. с 4-5% от общите емисии на Евросъюза през 2020 г.

Очаква се също да бъдат създадени 280 хил. (до 450 хил. ) потенциални нови работни места до 2020 г., основно в строителния сектор, както и във връзка с дейностите за издаване на енергийни сертификати, извършване на одити и инспекции на отоплителни и климатични инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 09.09.22 г.
fallback