fallback

Цените на жилищата в Лондон с първи спад за тази година

Ограниченото търсене принуди продавачите на имот в британската столица да отстъпят

11:24 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Собствениците на жилища в Лондон са намалили продажните им цени за първи път от началото на тази година през май, след като броят на офертите за продан продължи да расте, а условията за отпускане на ипотечен заем ограничиха активността от страна на купувачите.

Това показа последното проучване на пазара на жилища на най-големия британски сайт за продажба на недвижими имоти Rightmove, цитирано от Bloomberg.

Средната продажна цена на имот в Лондон е паднала с 0,4% на месечна база до 420 203 британски лири. В рамките на последните 12 месеца обаче цените в столицата са се вдигнали с 5,7 на сто.

В същото време средната продажна цена на жилище за Англия и Уелс се повишава с 0,7% спрямо април и достига 237 134 лири. Темпото на ръст е значително по-ниско в сравнение с отбелязаното увеличение през април от 2,6% на месечна база.

Жилищата във Великобритания се поскъпнали с 4,3% на годишна база през май, което е по-малко в сравнение с годишната инфлация от 6%, отбелязана през април.

Новият премиер на страната – консерваторът Дейвид Камерън, който пое поста през миналата седмица, обяви, че Великобритания е изправена пред най-тежките си икономически предизвикателства за последните 40 години заради рекордния бюджетен дефицит и влошените икономически перспективи.

Ипотечното кредитиране в страната остава оскъдно, като банките отпускат едва наполовина на заемите, които са давали преди началото на кризата през 2007 г.

Гуверньорът на Английската централна банка Марвин Кинг призна през миналата седмица, че рисковете пред британската икономика са се увеличили заради дълговата криза в Европа. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,2% през първото тримесечие на тази година, което се оказа наполовина на очакваното.

Британската лира поевтинява силно с 1,3% до 1,4372 долара от началото на днешната валутна сесия, след като еврото отбеляза четиригодишно дъно срещу долара от 1,2235 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 04.09.22 г.
fallback