fallback

Нефтеният разлив в Мексиканския залив заплаха и за пазара на имоти

Представители на сектора се опасяват, че разливът има потенциала да нанесе повече вреди на крайбрежните щати от урагана Катрина

17:26 | 13.05.10 г.

Пет години след урагана Катрина представители на сектора на недвижимите имоти в САЩ прогнозират, че нефтеният разлив на BP в Мексиканския залив има потенциала да нанесе повече вреди на крайбрежните щати около залива от урагана, пише Housing Watch.

Това включва крайбрежията на щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

„Това ще бъде 100 пъти по-лошо“, коментира Кристин Уебър, брокер на имоти от района около Билокси, Мисисипи, като допълва, че вече усеща мириса от изпаренията от къщата си на осем километра от брега. “Това не е нещо, което може да се разчисти както след урагана, когато може да смениш покрива например. Не можеш да извадиш петрола от пясъка или водата.“

Относно състоянието на жилищния пазар след Катрина Уебър е на мнение, че търсенето се е подновило, докато предлагането е било ограничено заради загубата на имоти и щетите от урагана. Нефтеният разлив обаче може да разруши дивата природа и да нанесе вреди на имотите по първа линия по крайбрежието и на здравословните условия на живот за хората тук за години напред.

„Нищо няма да имаме. Ще бъде пустош“, допълва Уебър.

Щетите от разлива не се усещат в Билокси, но в някои ваканционни дестинации туризмът вече чувства непосредствено влияние. Брокер от компания за отдаване под наем на вили до плажа на остров Дофин край Алабама казва, че за един-два дни са загубили 400 хил. долара заради отменени резервации до септември. Той допълва, че за разлика от ураганите, с които имат опит, това е проблем, който досега не са срещали.

Освен че отблъсква туристи, проблемът плаши и инвеститорите, които са планирали проекти в района.

Други играчи от пазара на имоти пък твърдят, че въпреки подема на бизнеса на казината в Билокси, с каквито градът е известен, след Катрина има слаб напредък на жилищния пазар по крайбрежните зони на града.

Джо Макви от Keller-Williams в Билокси обяснява, че получаването на застраховка на жилищни имоти и ипотеки за строителство на първа линия е почти невъзможно след Катрина. Според Маквий само няколко заможни собственици, които са разполагали с цялата необходима сума, са били в състояние да строят в района.

По-рано този месец изпълнителният директор на BP Тони Хейуърд пое пълна отговорност от името на компанията и обеща да почисти нефтеното петно в съвместна операция с американското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
fallback