fallback

Отлив на посетители от старите молове заради интереса към новите

Счита се обаче, че това се дължи на временни фактори и част от посетителите ще се върнат към старите молове

15:15 | 12.05.10 г.

Наблюдава се отлив на посетители от съществуващите от по-рано търговски центрове у нас заради новооткритите, потвърди в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция днес Сергей Койнов, управляващ директор във Forton International. 

Той обаче допълни, че това се дължи на първоначален интерес към новите молове и след процес на леко ребалансиране част от загубените посетители ще се върнат в старите молове. Ще остане посещаемост в съществуващите молове, като тя ще зависи в по-голяма степен от района, в който живеят хората, допълни той.

В отговор на въпроса да очакваме ли първи копки на нови бизнес проекти през тази и следващата година той посочи, че това зависи от текущото развитие. По думите му до края на тази и следващата година предстои да видим ефекта от софийските магазини и дали те са печеливши.

„В момента има много несигурност на пазара, която е явна“, коментира Койнов.

Той е на мнение, че все още не може да се говори за пренасищане на пазара с търговски площи, особено в София. Сред 34 европейски държави единствено в Сърбия на 1000 души се падат по-малко квадратни метри търговска площ от България, каза Койнов.

Към момента в България се падат по около 42 кв. м на 1000 жители, като се очаква до края на годината те да нараснат до приблизително 91 кв. м. За София съотношението е нараснало през първото тримесечие до 85 кв. м на 1000 души, но все още остава доста под средното за Европейския съюз, което е около 225 кв. м.

Същевременно Койнов определи като „много амбициозно“ откриването на общо 11 нови търговски центъра в страната тази година с обща площ 370 хил. кв. м.

Инвеститорите в търговски центрове вече търсят по-малка доходност в преговорите за евентуална покупка, като тя е намаляла от 10,5% миналата година до 9,5% през първото тримесечие, съобщи още Койнов. Това се тълкува като добър знак за по-голям интерес към България при отчитане на по-малък риск.

В офис сегмента в София има изключително голяма конкуренция между предприемачите, които строят нови проекти, те ще се борят за ограничен брой наематели, а това води до изгодни нива за наемателите, обобщи експертът.

Неговите очаквания са делът на незаетите офис площи да нарасне до 25-30%. „Ще отнеме доста време, докато бъдат заети, може би повече от една-две години“, каза той. Прогнозната доходност в офис сегмента също е намаляла от 11% на 10,5%.

При индустриалните площи доходността се запазва около 13%, по данни на компанията. Наемите в логистичния сектор са се понижили до 4,5 евро на кв. м на месец, което е спад от 10% спрямо предходното тримесечие.

Още от пресконференцията:

По-доброто настроение от пазарите на имоти в Европа ще дойде у нас по-късно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 23.08.22 г.
fallback