fallback

По-доброто настроение от пазарите на имоти в Европа ще дойде у нас по-късно

Вече има добри признаци за възстановяване на пазара на бизнес имоти в Европа, САЩ и Азия, посочи Ричард Питърсън от C&W

12:59 | 12.05.10 г.

По-позитивните настроения на големите европейски пазари на имоти ще бъдат от полза и за българския пазар, като вероятно ще има известно забавяне, може би до следващата година. Това прогнозира на пресконференция днес Ричард Питърсън, директор на партньорската програма на консултантската компания в сектора Cushman & Wakefield и управляващ директор на компанията за Полша.

Според Питърсън вече се наблюдават добри признаци, че пазарът на бизнес имоти се възстановява в Европа, САЩ и Азия, въпреки че днешната ситуация е по-сложна отпреди кризата и възстановяването не е във всички пазарни сегменти.

Прогнозата на компанията за пазара за периода 2010 – 2012 г. е положителна.

„Пазарите в Централна Европа като Полша, Чехия и Унгария преминаха през кризата през 2009 г. доста добре, можем да очакваме ръст на пазара и в България“, коментира още Питърсън.

В Европа вече са налични големи средства за сделки с бизнес имоти, допълни той.

Питърсън определи сегашния момент за много добър за сключването на стратегическо партньорство с българската Forton International, което беше и поводът за днешната пресконференция. Двете компании са партньори от пет години, но днешното партньорство е „ъпгрейд“ на досегашното, обясни Сергей Койнов, управляващ директор на Forton, защото позволява кобрандиране с глобалната марка, по-близка работа с инвеститорите, както и разширяване на дейностите в Косово, освен в България, Сърбия и Македония.

Очакванията са партньорството да привлече повече инвеститорски интерес и да доведе до сключване на повече сделки в България, коментира Христо Илиев, изпълнителен директор на AG Capital, която е мажоритарен собственик на Forton. Илиев определи „неразвитите и сложни пазари“ на Балканите като успешен регион за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
fallback