fallback

12,5% ръст в абсорбцията на офис площи в Букурещ за тримесечието

Делът на незаетите офис площи в Букурещ отчете първи спад след четири поредни тримесечия на ръст

10:47 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Абсорбцията на офис площи в Букурещ се е покачила с 12,5% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2010 г.

Това е показателна тенденция за това как наемателите са променили подхода си към по-активна политика, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Първото тримесечие е било белязано и от няколко качествени схеми, които са излезли на офис пазара в Букурещ.

Предвид по-високото ниво на усвояване на площите, по-активната наемна политика, както и по-ниския обем на нови качествени проекти, излезли на пазара, от компанията отчитат стабилизация на нивата на незаетост. Обемът от ново предлагане на модерни площи се понижи с 35% в сравнение с последното тримесечие на 2009 г.

Делът на незаетите площи се понижава до 16,3% в сравнение с 16,5% през предходното тримесечие. Това бележи първото тримесечие на стабилизация след четири поредни периода на ръст.

Стабилизация се отчита и в наемите на модерните офис площи. Те остават непроменени от предходното тримесечие на средно 19,6 евро на кв. м на месец. За сравнение през третото тримесечие на 2008 г. те бяха средно 22 евро на кв. м.

Изгледите за пазара през 2010 г. все още се обуславят от мерки за ограничаване на разходите, които компаниите въвеждат. Това води до предоговаряне на условията според споразуменията, преместване в по-качествени офиси на по-ниски цени и по-голям натиск за предоставяне на стимули на наемателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 24.08.22 г.
fallback