fallback

Рекорден ръст на жилищните цени в Китай през април въпреки ограниченията

Анализатори очаква април да е последният месец на ръст тази година

16:33 | 11.05.10 г.

Цените на жилищните имоти в Китай нараснаха с рекордните 12,8% през април спрямо година по-рано въпреки правителствените мерки за ограничаване на поскъпването и охлаждане на спекулата, съобщи Bloomberg.

Ръстът, отчетен от китайското статистическо бюро, надвишава увеличението от 11,7% през март, което беше най-високото от 2005 г., откогато се следят цените на имотите в 70 големи китайски града.

Китай предприе редица стъпки за охлаждане на имотния пазар - ограничи предварителните продажби от страна на предприемачите, както и заемите за покупка на трети дом, а на 2 май вдигна изискванията за минималните банкови резерви за трети път тази година.

Последните мерки бяха въведени само преди няколко седмици и вероятно е твърде рано да се прецени тяхната ефективност, обяснява Браян Джаксън, анализатор в Royal Bank of Canada.

Пекин стана първият китайски град, който забрани покупките на повече от един допълнителен жилищен имот на семейство от този месец. Вероятно и други градове ще ограничат покупките, смятат анализаторът Ян Цинли от BOCOM International.

“Цените определено ще паднат тази година, с между 10 и 20%“, прогнозира той преди излизането на данните.

Икономистът Шън Дзянуан от Mizuho Securities Asia пък очаква, че жилищните цени може да паднат с над 30% в големите градове в резултат на увеличаване на предлагането.

“Това е последният месец тази година, в който виждаме ръст на цените”, смята той.

Местни предприемачи като Guangzhou R&F Properties и China Overseas Land & Investment вече отчетоха забавяне на продажбите през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 08.09.22 г.
fallback