fallback

Л. Богданов: Мит е, че икономическият ръст у нас се движеше от имотите

Кризата на имотния пазар насочи фокуса към качеството на сградите и устойчивото развитие

15:25 | 11.05.10 г.

Икономическият ръст у нас преди кризата не беше движен от имотите, това е мит, заяви по време на пресконференция днес по повод предстоящия форум „BalREc 2010 – Инвестиционни проекти и устойчиво развитие” Лъчезар Богданов, управляващ партньор на „Индъстри уоч“.

Мнението му сподели и Сергей Койнов, управляващ партньор на „Фортън Интернешънъл“, който посочи, че недвижимите имоти не са двигател на икономическа активност, а са последващ фактор от икономическото развитие на страната, както и предпоставка за развитие.

Експертите изразиха надежди последните добри новини за ръст на износа и индустриалното производство да намерят отражение в инвеститорския интерес към България.

„За пазара на имоти и активи като цяло е важен и инвестиционният поток. По време на най-големия ръст на цените много хора не виждаха логика, а обяснението беше, че имаше значителен капиталов поток към страната (преки чуждестранни инвестиции и банково финансиране). Сега е обратното, липсва капиталов поток“, поясни Богданов.

От инвеститорска гледна точка пазарът на имоти в България е труден, но така е навсякъде, това не е отличителна черта само на българския пазар, коментира Шимон Бел Хамо, управител на „АФИ Юръп България“, която има няколко проекта у нас. Според него проблеми възникват от бюрокрацията и призивът му беше за по-малко бюрократични спънки пред инвеститорите.

Според Шимон Бел Хамо българският пазар на имоти още е привлекателен, а прогнозата му за бъдещото развитие е положителна. По думите му при сравнение с Румъния и Сърбия българският пазар е по-атрактивен – строителните разходи тук са все още по-ниски, както и цената на земята, посочи той.

Към момента предлагането на бизнес имоти у нас е значително - 170 хил. кв.м съществуващи офис площи чакат наематели, а около 300 хил. кв.м са на краен етап на изграждане, представи данни Койнов. В сектора на търговските площи 370 хил. кв.м нови площи чакат наематели, а в логистичния - около 32 хил. кв. м.

В жилищния сегмент бяха очертани положителни тенденции. По данни на Адрес само през април огледите са нараснали с 23%, а реално сключените сделки – с 8%.

Кризата на имотния пазар обаче насочи фокуса към качеството на сградите и устойчивото развитие, под какъвто надслов е и тазгодишният форум BalREc. Участниците в пресконференцията се обединиха около мнението, че качеството и енергийната ефективност ще помогнат на добрите проекти да успеят, докато не толкова качествените сгради ще донесат загуби на инвеститорите.

Как обаче измерваме качеството на имотите? Според Българския съвет за устойчиво развитие това са имотите, които отговарят на определени норми на устойчиво строителство, т.е. от самото начало са така проектирани, че да консумират по-малко енергия, обясни Кирил Величков, председател на съвета. По думите му такива сгради имат предимство, защото експлоатационните разходи са по-малки, отдават по-лесно под наем и са много по-търсени.

Сградите са един от основните консуматори на енергия, припомни Величков. По думите му разходите по експлоатация на една сграда формират около 80% от общите разходи, докато разходите за инвестиране и построяване възлизат на 20%

За да разпознаем зелените сгради, ни е необходим инструмент, който да мери устойчивостта на сградите – в тази насока работи и съветът, който адаптира немската система за издаване на сертификати към българското законодателство.

Към момента има три големи пилотни проекта, които се сертифицират по тази система – това са офис сградата на Кнауф, офис сградата на Центъра за изследване на демокрацията и Сердика Център, посочи Величков. Той призова още за стимули за бизнеса, които да го подпомагат да инвестира в зелени проекти

BalREc ще се проведе на 19 май в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 24.08.22 г.
fallback