fallback

Гърция обмисля продажбата на държавни активи

Обмисля се и създаването на инвестиционен тръст за имоти, към който да се прехвърлят голяма част от портфолиото от имоти на страната

11:21 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкото правителство назначи наскоро инвестиционната банка Lazard, която ще консултира страната по отношение на нейните публични финанси. Стратегията, която се обсъжда в момента, включва и евентуалната продажба на редица държавни активи.

Гърция обмисля създаването на инвестиционен тръст за имоти, към който може да прехвърли голяма част от своето портфолио от имоти, пише PropertyEU.

В началото на март германски депутати лансираха предложението Гърция да продаде някои от своите острови, както и други активи, като една възможна мярка за справяне с кризата – идея, която бе посрещната много остро от гръцката общественост и медии.

Въпреки това експерти не изключват програмата, която в момента се подготвя от Lazard, да предвижда продажбата на някакъв вид държавни активи.

В началото на май, когато световните медии потвърдиха участието на банката, гръцкото правителство опроверга опасенията, че една от обсъжданите възможности е преструктуриране на държавния дълг.

Въпреки това FT писа, че именно екипът на Lazard, който специализира в областта държавно консултиране и в момента работи по преструктуриране на държавния дълг на Аржентина, работи и с правителството на Гърция.

Lazard е дългосрочен консултант на Гърция, като наскоро работи с правителството по приватизацията на държавната авиокомпания Olympic Airlines.

Сега се очаква банката да предостави на държавата „обща финансова консултация“, но също и да й помогне в комуникацията с рейтингови агенции и инвеститори.

Гърция ще получи спасителни кредити на стойност 110 млрд. евро от страните членки на еврозоната и от Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 22.08.22 г.
fallback