fallback

Жилищата в Дубай поскъпнаха леко, но свръхпредлагането остава проблем

2% ръст на годишна база за първото тримесечие отчитат от Colliers, но очакват 41 хил. жилищни единици да излязат на пазара до края на годината

09:41 | 10.05.10 г.

Завършването на „значителен“ брой нови жилища в Дубай по-късно тази година ще окаже допълнителен натиск върху цените, които отчетоха ръст през първото тримесечие от 2% на годишна база, сочи анализ на консултантската компания Colliers International, цитиран от Bloomberg.

От компанията прогнозират, че 41 хил. жилищни единици ще излязат на пазара в Дубай до края на 2010 г., предимно в ниския и средния сегмент.

Жилищните цени през първото тримесечие са били на нивата от 2007 г, като са се повишили средно до 1061 дирхама (289 долара) на квадратен фут (около 3110 долара/кв. м) от 1037 дирхама година по-рано, изчисляват от компанията.

„Ще има значително свръхпредлагане на пазара до края на годината, така че се очаква индексът да регистрира колебания на стойностите“, посочва регионалният директор на Colliers Ян Албърт в анализа относно индекс на компанията, който следи движението на жилищните цени в Дубай. “Не се очаква търсенето да отговори на ръста на предлагането, което ще създаде натиск върху цените на имотите“, пише още в анализа.

Цените на имотите в Дубай загубиха над 50% от пика си в средата на 2008 г. заради финансовата криза, която принуди компаниите да съкращават служители. Сривът на пазара последва строителен бум, който създаде хиляди жилища точно когато търсенето започна да се топи.

Цените на апартаментите в емирството са нараснали с 6% през първото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, на вилите – с 2%, докато цените на градските къщи са паднали с 4%, сочи още индексът на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
fallback