fallback

Имотите в Париж – магнит за диктатори

Предстоящото дело срещу панамския диктатор Мануел Нориега във Франция предизвика призиви за проверка и на други лидери със спорно минало

11:58 | 05.05.10 г.

С покупките на луксозни парижки апартаменти с пари, които според обвиненията срещу панамския диктатор Мануел Нориега идват от търговия с кокаин, той се присъедини към редиците на други държавни ръководители със съмнителна репутация и френски имоти, пише AP.

Франция от дълго време е магнит за чуждестранни лидери със спорно минало, като някои от тях търсят убежище след свалянето им от власт, а други пък са обвинявани, че харчат националното богатство за френски лукс.

Страната се възприема от много хора в бедни държави като световна столица на лукса, а притежаването на апартамент в Париж или на Ривиерата - като признак, че си част от глобалния елит.

Сега, след като за Нориега предстои дело за пране на пари във Франция, се появиха застъпници на тезата френското правосъдие да провери и други спорни гости на страната.

Преди шест месеца френски апелативен съд спря разследване на трима африкански държавни ръководители, обвинени в пране на пари, свързано с активи във Франция. От съда посочват, че е нямало достатъчно доказателства за вина.

Вече покойният лидер на Габон Омар Бонго е имал 45 жилищни имота във Франция и спортен автомобил Bugatti за 1,5 млн. долара наред с други притежания, по информация от френските и американски разследващи.

Прекратеното френско разследване откри също многобройни френски активи, свързани с президента на Република Конго Денис Сасу-Нгуесо и президента на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг.

Френският адвокат на Обианг заяви, че клиентът му няма активи във Франция и отговори на жалбите на антикорупционните групи с дело за клевета. В Габон синът на Бонго Али застана на президентския пост миналата година. Неговият адвокат казва, че Али Бонго не притежава имоти във Франция.

От Sherpa, една от трите асоциации, които са подали жалбата, довела до разследването, казват, че е време „да се повиши нивото“ на френската съдебна система срещу корупцията. Групите планират да отнесат случая до касационния съд и очакват решение до юли.

На въпроса защо Франция дава под съд Нориега, но не преследва други чужденци с подозрителни активи в страната, държавен служител, пожелал анонимност, обяснява, че е въпрос на съдебни доказателства, а не на политика.

Франция се е оказвала също и безопасно място за свалени от власт лидери като бившия диктатор на Хаити Жан Клод Дювалие. Защитници на човешките права казват, че по времето на Дювалие в Хаити е имало масови убийства и най-малко 120 млн. долара са били откраднати от държавната хазна. Самият Дювалие винаги е отричал да са извършени злоупотреби и настоява да получи 4,6 млн. долара, блокирани в негови сметки в швейцарска банка.

Много от шикозните апартаменти в Париж, закупени от чужденци, остават празни през по-голямата част на годината и са по-скоро символи на статут, отколкото място за обитаване. Такъв е случаят с трите апартамента, закупени от семейството на Нориега през 80-те години на миналия век.

Нориега прекара 20 години в затвор в Маями заради трафик на наркотици, а миналата седмица пристигна във Франция, за да се изправи в съда по обвинения, че той и семейството му са изпрали 7 млн. долара печалба от наркотици чрез френски банки.

В Панама вече беше обвинен и осъден в отсъствие на 60 години затвор по обвинения в злоупотреби, корупция и убийство на опоненти по време на осемгодишното си управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
fallback