fallback

Ипотечното кредитиране на Острова не успя да се отпуши

Лирата отбеляза най-ниската си стойност срещу долара за деня след данните за слабия ръст на ипотечното кредитиране през март

12:51 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската лира отстъпи рязко срещу долара и йената, след като данните за ипотечното кредитиране в страната през март показаха, че състоянието на пазара на недвижими имоти остава влошено.

Стойността на новите ипотечни заеми, отпуснати на домакинствата от британските банки, се е увеличила незначително с 318 млн. лири, след като през февруари нарасна шест пъти повече с 1,8 млрд. лири.

Това се оказа доста под пазарните очаквания и е най-ниската стойност от юли 2009 г., когато пазарът на недвижими имоти във Великобритания даде първите си признаци за стабилизиране, предаде Ройтерс.

Ниската стойност на новоотпуснатите ипотечни заеми е знак не само за слабата активност на купувачите, но подчертава и предпазливостта на банките при отпускането на кредити.

Броят на новите ипотечни заеми през март остава под средната си стойност за последните шест месеца и възлиза на 48 901, като това може да се обясни с високата безработица, слабия растеж на икономиката и несигурността за състава на следващото правителство, което избирателите ще определят на 6 май.

Лирата отбеляза най-ниската си стойност срещу доларa за деня от 1,5168 долара за лира след данните за слабото увеличение на ипотечното кредитиране във Великобритания през март. Отстъплението на лирата бе компенсирано отчасти от новината, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната е стигнал 58 пункта през април, което е рекордна стойност за последните 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 22.08.22 г.
fallback