fallback

Земеделското министерство подготви промени в правилника за Закона за горите

Предложенията ще бъдат внесени за разглеждане и одобрение от Министерски съвет

15:52 | 03.05.10 г.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе за разглеждане и одобрение от Министерски съвет промени в правилника по приложение на Закона за горите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Подготвените изменения са свързани с предоставените правомощия на министъра по отношение на Изпълнителната агенция по горите и държавните горски и ловни стопанства. Във връзка с направените структурни промени в агенцията с предложените изменения ще се конкретизират и правата и задълженията на изпълнителния директор на агенцията.

В проекто-предложението е разработена процедура по продажба на гори и земи от горския фонд – частна държавна собственост. Предмет на тази процедура могат да бъдат само имоти, включени във влезли в сила общи устройствени планове на общините, с които се предвижда разширяване на границите на населените места.

В проекта са включени и варианти, при които няма да се допуска извършването на продажба. Това ще се отнася за насаждения от първи и втори бонитет, за горски разсадници, дендрариуми и градини за семепроизводство, както и за площи с изградени бази за интензивно стопанисване на дивеча, ферми за развъждане и отглeждане на дивеч съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Няма да подлежат на продажба също и санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване.

С изготвените промени за първи път се дава възможност за конкурс за ползване на дървесина в случаи, когато обектите попадат на територията на повече от едно държавно горско или ловно стопанство. Предвижда се конкурсът да се обявява със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 05.09.22 г.
fallback