fallback

Развиващите се пазари начело във възстановяването при бизнес имотите

Броят на инвестиционните сделки с имоти в света е нараснал в сравнение с последното тримесечие на 2009 г. на почти всички пазари

11:02 | 30.04.10 г.

Темпът на възстановяване на глобалния пазар на бизнес имоти продължава да се ускорява през първите три месеца на годината, като развиващите се икономики като тези в Латинска Америка и Азия демонстрират голяма степен на сигурност за бъдещето, сочи последното проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (Rics).

Според него общият брой на инвестиционните сделки с имоти в света е нараснал в сравнение с последното тримесечие на 2009 г. на почти всички пазари и този ръст постепенно се води до по-голямо увеличение на капиталовите стойности.

Пазарът на наеми също отчита положителна промяна в настроенията, въпреки че наемите на бизнес имоти продължават да се понижават в повечето държави.

Перспективата за страни като Бразилия и Китай е особено положителна, като респондентите прогнозират увеличение на наемите.

Броят на сделките с бизнес имоти е нараснал в повечето страни, като начело са Перу, Бразилия и Сингапур. С ниски лихви и относително висока доходност инвеститорите са продължили да считат бизнес имотите за привлекателна предложение, коментират от института.

В САЩ броят на сделките нараства за първи път от три години.

„Латинска Америка и Азия все още водят възстановяването при бизнес имотите, въпреки че има някои признаци, че подобрението се разпространява и в други региони на света“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на Rics, пред вестник Independent.

„Показателно е, че има възстановяване и на американския пазар, където евтините имоти започнаха да привличат инвеститорите за първи път от три години. Въпреки това в голяма част от развития свят предстои да бъде преодоляно едно предизвикателство – надвисналия дълг в публичния сектор.“

От института описват поврата на британския пазар като „забележителен“, допълвайки, че компаниите за имоти не са губили време и са се възползвали от по-евтините цени.

По-малко добри новини идват от икономиките, които бяха тежко засегнати по време на рецесията. Обединените арабски емирства, Ирландия, Гърция и Испания са сред основните пазари, където капиталовите стойности продължават да се понижават и оценителите очакват наемите да падат с ускоряващ се темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 08.09.22 г.
fallback