fallback

Съдът обяви за нищожни заповеди за продажба на имоти между Балчик и Албена

Имотите не могат да бъдат предмет на сделки, тъй като попадат в брегоукрепителното съоръжение, което е изключителна държавна собственост

15:56 | 28.04.10 г.

Административният съд в Добрич обяви за нищожни заповедите на бившия областен управител Ердинч Хаджиев за определяне на търговски дружества като купувачи на четири държавни имота по брегоукрепителното съоръжение между Балчик и курорта Албена, съобщи БТА.

Окръжната прокуратура поиска от съда сделките с „Ей Пи Инвест 09“ ООД - София и "Сезони" ЕООД - Търговище за четирите парцела с площ по 10 636 кв. метра да бъдат развалени.

Според решението на съда имотите не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки, тъй като попадат в брегоукрепителното съоръжение, което е отвоювана територия от Черно море и е изключителна държавна собственост. Областният управител е издал административен акт при грубо нарушение на материалния закон, се посочва в мотивите на съда.

Административният съд вече обяви за нищожни заповеди на бившия областен управител за продажбата на други два държавни имота на "Балчик Плаза" ООД - Варна и "Ренкон" ООД - София. Двете фирми също са придобили земя с площ по 10 636 кв. метра на брегоукрепителното съоръжение.

Т. нар. дамба е изградена в акваторията на Черно море на площ около 150 декара. Обектът е финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по договор с Европейската инвестиционна банка.

Окръжната прокуратура протестира пред Административния съд заповедите на бившия областен управител за продажбата на общо осем имота. За тези сделки се водят и досъдебни производства.

Ердинч Хаджиев бе задържан под стража на 4 март по обвинение за незаконна продажба на друг държавен имот край Шабленския фар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
fallback