fallback

Канадският пазар на имоти с два от три основни признака на балонизиране

Жилищата са надценени, кредитите - лесно достъпни, правителството предприема стъпки да избегне третото условие - слаба регулация

12:05 | 28.04.10 г.

Канадският пазар на недвижими имоти показва две от трите характеристики на „балонизиране“ и канадците трябва да се подготвят за последствията от евентуален спад на жилищния пазар, посочват от инвестиционната компания Edward Jones в свой доклад.

“Въпреки икономическата стабилност жилищните цени изпревариха общата икономика, включително тенденциите при безработицата и ръста на брутния вътрешен продукт”, пишат авторите на анализа Кейт Уорн и Крейг Феър, цитирани от Toronto Sun.

“В резултат на това позицията ни относно риска на канадския жилищен пазар става все по-предпазлива.”

Според доклада трите условия за балонизиране на пазара са надценени жилища, лесно достъпни кредити и слаба регулация. Първите две вече са налични и правителството е предприело стъпки, за да избегне третото условие, пише в доклада.

Средната цена за препродажба на жилище се е повишила с 19,3% през 2009 г. до 337 410 канадски долара (около 331 хил. щатски), по данни на канадската асоциация на агенциите за имоти. Тази средна жилищна цена е пет пъти по-голяма от средните доходи след облагане при дълсрочна средна стойност от 3,7 пъти, посочват от компанията.

Няколко промени обаче имат потенциала да охладят търсенето, което би предотвратило жилищния крах, посочват анализаторите. Сред тях са нови, по-строги стандарти за кредитиране, вдигане на лихвите и ипотечните разходи, увеличаване на новото предлагане, намаляване на потребителските задължения и хармонизиране на данъците при сделки.

„Вярваме, че са налични фундаментални фактори, които да смекчат жилищния пазар, вместо да настъпи срив като този в САЩ.”

По-рано тази година един от най-богатите канадски инвеститори - Стивън Джарисловски, заяви, че е убеден в наличието на балон на жилищния пазар в Канада, подклаждан от правителствените мерки, които насърчиха ипотечното кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 11.09.22 г.
fallback