fallback

IKEA може да инвестира $1 млрд. в гигантски търговски център до Москва

По информация на местните власти центърът ще е най-големият в Европа, от веригата обаче не считат реализацията му за решена

10:46 | 28.04.10 г.

Шведската мебелна верига IKEA Group ще построи в близост до Москва търговски комплекс, наречен „Мега-4“, инвестициите в който ще възлязат на 1 млрд. долара, съобщи пред Ройтерс министърът на външноикономическите връзки на областната управа Тигран Караханов. Центърът ще бъде най-големият в Европа, посочват от местната администрация.

IKEA притежава земя с площ 50 хектара в района на град Митишчи, към момента подготвя проектната документация, а следващата година ще започне строителството, което трябва да приключи през 2013 г., разказва пред „Ведомости“ служител от отдела за управление на чуждестранни инвестиции на управата на Московска област. По думите му общата площ на обекта ще е над 400 хил. кв. м.

Представители на IKEA потвърждават съществуването на такъв проект, но не считат реализацията му за решена.

Миналата година президентът на групата Андерс Далвиг обяви, че замразява инвестициите в Русия заради „непредсказуемия характер на административните процедури в редица региони“, по-конкретно заради четиригодишно чакане на пълния набор разрешителни за откриването на обект от новата концепция на IKEA „Мега“ в Самара.

Собственикът на веригата Ингвар Кампрад пък обвини руските енергийни компании в измама на компанията за 135 млн. евро чрез завишаване на сметките за електричество и газ.

„Гледната ни точка не се е променила, подготовката на проектната документация по “Мега-4” засега не предполага инвестиране“, коментира мениджърът за връзки с обществеността на концепцията „Мега“ Ирина Йохансон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
fallback