fallback

Повратна точка в резултатите на непубличните фондове за имоти в Европа

Спадът в резултатите на непубличните фондове за имоти се забави през 2009 г.

10:36 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Резултатите на непубличните фондове за имоти в Европа отчетоха повратна точка през 2009 г., сочат данни на индекса на международната асоциация на непубличните фондове за имоти INREV.

Изчислено в местна валута, индексът отчита възвръщаемост от -7,8% през 2009 г., в сравнение с -19,8% през 2008 г.

„Отрицателният резултат от 2009 г. отразява трудната година, през която премина секторът на непубличните (компании) за имоти, който започна да се възстановява от големите спадове в капиталовите стойности“, коментира Майкъл Моргънрот, член на борда на директорите на INREV.

„Ръстът в резултатите през 2009 г. бе воден от Великобритания, който бе по-волатилен пазар по време на спада. Нейните резултати се понижиха по-значително в сравнение с тези на континента. От тези данни сега виждаме също, че тя реагира по-положително на подобрените условия“, добавя той.

Възвръщаемостта във Великобритания за 2009 г. е -6,4% в сравнение с -33,2% за 2008 г.

Подобрение отчита също и Континентална Европа с възвръщаемост от -8,4% в сравнение с -9,2% за 2008 г. Тези данни показват, че спадът не е засегнал пазара в Континентална Европа в такава степен, но също и че възстановяването е с по-бавни темпове.

Общата норма на възвръщаемост за целия индекс включва 3,3% възвръщаемост от 3,3% от доходи от наем и отрицателен резултат от -11,1% капиталов ръст, изчислен в съответната местна валута за всеки пазар. Доходността от наеми остана стабилна през последните години, като спадът бе провокиран главно от спад в капиталовия ръст.

Според индекса резултатите варират значително според различните типове фондове и отделните пазари. Възвръщаемостта при фондовете, инвестиращи в множество страни, е -11,4%, което е под средното ниво от -7,8% за целия индекс. Основен фактор за тази разлика е експозицията на тези фондове към пазарите в Югоизточна Европа и други по-малки европейски икономики като тези в Централна и Източна Европа, капиталовите стойности се понижиха в по-голяма степен в сравнение с останалата част от Европа, казват от асоциацията.

Индексът е базиран на най-голямата извадка в историята си досега, като покрива 258 фонда с обща брутна стойност на активите си от 132,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
fallback