fallback

Очакват цените на частните острови по света да растат с 10% на година

Покупката на остров все още не е популярна сред българите, но, ако се решите на сделка, е добре да знаете няколко основни неща

10:12 | 28.04.10 г.

Несъмнено за много хора островът се асоциира с екзотика и недостижимост. За други обаче, решени да оставят свой отпечатък върху къс земя, обграден от водна шир, не липсват добри предложения. Според специалисти в търговията с острови интересът към покупка на такъв имот ще се засилва през следващите няколко години, а цените на частните природни кътчета ще се покачват с по 10% годишно.

Острови все още не са търсени от български купувачи, но едва ли това ще е за дълго, коментираха пред Investor.bg от Vladi Private Islands - компания, специализирана в продажбата на острови.

Като цяло търсенето на острови постоянно расте заради задълбочаващите се екологични проблеми, стреса на работното място, пренаселеността на някои региони и свръхвисоките цени на имотите в модерните градове, смятат експертите. Според компанията не може да се очертае портрет на типичния купувач. Единственото, което е общо между купувачите, е високото им чувство за индивидуализъм, нужда от уединение и любов към природата.

Купувачите, преди всичко, са хора, които могат да импровизират и са подготвени да се справят без лукса на цивилизацията през времето, което прекарват на острова си – обикновено 2-3 месеца в годината.

Освен за робинзоновски приключения, островите се купуват и с други цели. Някои компании придобиват имота, за да провеждат семинарите си там, докато други превръщат островите в курорти и развиват туризъм, посочват от компанията.

Най-предпочитаните частни острови за покупка са тези около бреговете на Северна Европа, Източна Канада и в карибския район. По данни на компанията най-много сделки се сключват с островите около Канада, Съединените щати и Британска Колумбия. Всички останали региони могат да се считат за екзотични, тъй като основният проблем там е, че чужденците често не могат да придобиват право на собственост върху имущество или пък островите регулярно биват застигани от природни бедствия като цунами, циклони, урагани.

Поради своята статичност предлагане може да се увеличи само ако законите в някои страни се променят. Рестриктивен по отношение на чуждестранните купувачи е например режимът във Филипините и Индонезия, коментират от компанията. Голям е интересът към острови около Нова Зеландия и Австралия, но там частните острови за продажба са рядкост, посочват от Vladi.

Цените на островите са обикновено между 100 хил. долара и 5 млн. долара, казват от компанията, позовавайки се на данни от дейността си. През последните 12 месеца се наблюдава спад в цените на островите, които са се предлагали на неоправдано високи нива, коментират специалистите. В момента най-евтиният остров, който се предлага от фирмата, е Разбъри Айланд в Нова Скотия, Канада и струва 79 хил. канадски долара (близо 60 хил. евро).

От компанията разглеждат островите в две категории: качествени острови и приключенски острови. Първите са островите, които се намират под добро управление от стопаните си от дълго време. Към тази група спадат късчетата земя в близост до Западна Европа. Втората група острови са такива, купени със спекулативна цел. Това са предимно земи във водите на Централна Америка, Южна Америка и Индийския океан.

От компанията съветват потенциалните купувачи да преминат през пет подготвителни стъпки, преди да извършат плащане: да посетят острова, да се сдобият с разрешение за строеж, да гледат да не е много далеч от континенталните части, имотът да няма тежести, да изглежда добре и да се намира в зона с благоприятен климат и политическа стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
fallback