fallback

Най-големият испански предприемач за ваканционни имоти избегна фалита

Polaris Worldе е постигнала споразумение за размяна на дълг срещу активи след четиримесечни преговори

17:19 | 27.04.10 г.

Испанската компания за имоти Polaris World, която е най-големият строител на ваканционни жилища в страната, постигна споразумение с кредиторите си в последния момент и ще избегне процедурата по обявяване на фалит, съобщи Property Wire.

Компанията е постигнала споразумение за размяна на дълг срещу активи след четиримесечни преговори. Четири от основните й кредитори, всичките испански банки, ще придобият завършени имоти, голф игрища, земя и хотели на обща стойност около 83 млн. евро.

За втори път в рамките на по-малко от година Polaris World успява да избегне фалита. Миналата есен компанията договори замяна на дългове срещу земя на стойност 900 млн. евро с банковите си кредитори. В резултат на това кредиторите й днес трябва да измислят какво да правят с 6 млн. кв. м земя в Мурсия.

Polaris World е създадена през 2001 от местните предприемачи Педро Гарсия Мероньо и Факундо Армеро. През 2006 г. Армеро продава дела си на Credit Suisse за 500 млн. евро и днес Мероньо е най-големият акционер.

Компанията има седем голф комплекса в Мурсия и по време на бума на пазара оборотът й надхвърляше 800 млн. евро, като за нея работеха над 2 хил. служители.

От компанията се надяват възстановяването на пазара на имоти в Испания вече да е започнало.

Няма признаци обаче за завръщане на чуждестранните купувачи на испанския пазар.

Последните данни на централната банка на страната сочат, че обемът на чуждестранните инвестиции в имоти в Испания е паднал до най-ниската си стойност от десетилетие. Миналата година чужденци са инвестирали 3,7 млрд. евро в имоти в страната, което е най-малкия обем от 1999 г., когато е бил 2,9 млрд. евро. Чуждестранните инвестиции в испански имоти миналата година бележат спад от 32% спрямо 2008 г. и от 48% спрямо 2003 г., когато е регистриран пикът.

Според съвместен доклад на PricewaterhouseCoopers и Urban Land Institute слабата икономика, високото ниво на безработица и огромният инвентар от нови жилища ще забавят възстановяването на пазара на имоти в страната.

Според друг доклад, на Deutsche Bank, малко вероятно е възстановяването да настъпи преди 2012 г., а подем ще може да се очаква към 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
fallback