fallback

Цените на жилищата в САЩ с първи ръст на годишна база от 2006 г.

Жилищата в 20-те най-големи града в страната са поскъпнали с 0,6% спрямо миналия февруари

17:05 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажните цени на еднофамилните къщи в големите американски градове отбелязаха своя първи ръст на годишна база за последните три години през февруари, което е обнадеждаващ знак за възстановяването на пазара на недвижимо имущество в страната.

През февруари цените на жилищата в 20-те най-големи града в страната са с 0,6% над нивата си от същия месец на миналата година. Това е първият им ръст на годишна база от декември 2006 г. насам, съгласно данните на консултантската агенция Standard & Poor's.

Индексите на цените на жилищата на Standard & Poor's/Case Shiller са сред най-надеждните ориентири за тенденциите на пазара на недвижимо имущество в страната. Те показаха, че в сравнение с януари жилищата в 20-те големи града в САЩ са поевтинели средно с 0,9%.

Еднофамилните къщи поевтиняват в 19 от 20-те града, които са включени в проучването. Индексът, който следи ценовите нива в 10-те най-големи мегаполиса, на свой ред се понижава с 0,6% спрямо януари, но отчита още по-силен ръст от 1,4% на годишна база.

Цените на жилищата в големите американски градове отбелязаха последователни 16 рекордни спада на годишна база в рамките на периода от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът им на понижение започна постепенно да се забавя.

За това помогнаха ниските лихвени проценти, правителствените мерки за подпомагане на купувачите на първи имот чрез отпускането на данъчен кредит до 8 хил. долара, както и плавното стабилизиране на пазара на труд. Растящият брой на просрочените ипотечни заеми и принудително отнетите имоти обаче може да дестабилизира пазара през тази година, според експертите на Standard & Poor's.

Към 17:00 ч. българско време щатският долар поскъпва с половин процент срещу еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3305 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
fallback