fallback

Продължава стабилизирането на наемите на първокласните офиси в Европа

Редица от пазарите в Европа вече приближават най-ниската си точка, докато други се оттласкват от дъното

10:58 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Наемите от първокласните офис площи в Европа продължиха да се стабилизират на повечето пазари през първото тримесечие на годината, сочи нов доклад.

Индексът на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) за нивата на първокласните офиси в Европа се е повишил с 1,2% в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., което е първият му ръст от второто тримесечие на 2008 г.

Индексът е базиран на среднопретеглените данни от 24 пазара.

Въпреки това в сравнение с преди година наемите от офисите отчитат понижение от 5% за периода.

Най-голям ръст са отчели наемите в Москва (14%) и Лондонското сити (6%). Спадът на някои пазари продължи, като Дъблин отбеляза понижение от 7,6%, Мадрид – 2,5%, а Будапеща – 2,4%.

По мнението на Крис Стейвли, директор Капиталови пазари за Европа, Близкия Изток и Африка в JLL, наемите на почти всички пазари вече се оттласкват от дъното и започват да се покачват. „През това тримесечие Лондонското сити влезе в квадранта на ускорение на наемния ръст, като някои пазари вече достигнаха или приближават до 6 часа [до дъното].“

Въпреки че признаците на икономическото възстановяване започват да си проправят път към търсенето на офиси, наемателите остават предпазливи и чувствителни към разходи на, казват от компанията.

Усвояването на площите в Европа през тримесечието се понижи леко до 2,4 млн. кв. м, което представлява спад от 9% в сравнение с предходното тримесечие. Спадът се дължи главно на Западна Европа (12%), докато усвояването отчете повишение от 6% в Централна и Източна Европа. Въпреки това усвояването бе с 38% по-високо в сравнение с първите три месеца на 2009 г.

Като цяло почти половината от 24-те пазара, включени в индекса, отчетоха повишено търсене в сравнение с миналата година, като най-голямо подобрение отчетоха Дюселдорф, Барселона и Дъблин, макар и от много ниски базови нива, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback