fallback

Брокери не вярват черноземът в Добричко да поскъпне до нивата от 2008 скоро

Цената ще се вдигне, ако държавата забрани в най-плодородните полета да се изграждат вятърни паркове, смятат от местни агенции

09:58 | 27.04.10 г.

Декар чернозем в Добричко сега върви средно по 500-600 лева, край Балчик и Каварна стига и до 650-700 лева, каквото беше равнището на цените през 2005-2006 г., сочат данни на регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти.

Брокерите определят като разумни сегашните цени на нивите и смятат, че продажби по 800-1000 лева за декар като през 2007-2008 г. скоро няма да има. Парцелите вървят с около 50 лева за декар по-скъпо в сравнение с миналата есен. 

Цената на чернозема в Добричко ще се вдигне, ако държавата забрани в най-плодородните полета - от първа до четвърта категория, да се изграждат вятърни паркове. И тази пролет масивите в близост до перките вървят с 50 до 100 лева по-евтино от обичайните оферти, но законодателната промяна ще промени пазара, прогнозира пред БТА председателят на сдружението Павлина Тодорова.

Има ли вятърен генератор, никой не желае да обработва земя наблизо, защото нивите не могат да бъдат торени от самолет. Въздушното течение увлича пчелите, пречи се на опрашването на растенията и добивите падат, пояснява Тодорова, която е управител и на агенция за имоти.

Брокерите смятат, че обсъжданите промени в Закона за опазване на земеделските земи са добри и ще оживят пазара.

След като през януари-март бе почти пълен застой, вече има леко повишение на интереса към покупко-продажбите на земя в Добричко поради много други фактори, посочват брокерите. Арендаторите получиха субсидии, продадоха колкото можаха от произведената реколта и разполагат със свежи пари, които влагат в нови парцели, обяснява Тодорова.

Има нова тенденция на пазара на земя - започнаха да купуват ниви хора, които не се занимават с агробизнес и доскоро влагаха свободните си пари в апартаменти и вили, коментират от агенциите. Земята в Добруджа винаги е била оборотна стока, с получаването вече на ренти по 50 лева за декар от най-богатите стопанства черноземът става сигурно вложение, смятат от сдружението.

Под бремето на кризата много хора в региона започнаха да посягат на наследството си и да продават парцели, макар и малки - по 10-15 декара, за да покрият банкови кредити, обръща внимание управителят на агенция за недвижими имоти Атанаска Атанасова. По думите й има продавачи, които бързат със сделки, за да посрещнат дори нуждите по абитуриентските балове на децата си. Дребните собственици на земя обикновено се въздържат да продават, когато вземат рентите, затова преди Коледа настъпва затишие в предлагането.

Тодорова прогнозира, че оживлението на пазара ще се чувства до началото на май, когато започват активните полски работи, а през лятото вероятно ще настъпи застой. Тогава арендаторите ще използват целия финансов ресурс за прибиране на реколтата. В агенцията на Атанасова пък смятат, че през цялата година ще има и продавачи, и купувачи - едните обаче изчакват да се върнат старите добри цени, а другите - земята още да поевтинее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
fallback