fallback

Строителната активност в Русия се възражда

Различни предприемачи целят да се възползват от недостига на офиси, който се очаква в Русия през 2012 г.

11:52 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Строителните предприемачи в Русия постепенно подновяват работите по редица от проектите си, което е ясен знак, че пазарът се движи към възстановяване, смятат консултанти.

„През първото тримесечие на 2010 г. бяха обявени няколко проекта, въпреки че те бяха с намален мащаб в сравнение с периода преди кризата“, казва Елена Просветова, анализатор в отдел Консултации в GVA Sawyer.

По думите й обаче, все още е рано да се говори за цялостно възстановяване в сектора на развитие на имоти. Според компанията на пазара ще са му нужни поне още три години, за да се върне до нивата от 2007 г., пише PropertyEU.

Преди време тази година AFI Development обяви планове да възстанови работите по свой офис проект с площ от 155 хил. кв. м, както и бизнес парк с площ от 90 хил. кв. м. Наред с това в района „Московский Международный Деловой Центр“ в западната част на руската столица компаниите Inteco и S&T Equity подновиха строителните работи по проекта за изграждането на офис кулата City Palace с приблизителна площ от 85 хил. кв. м. Също така наскоро стана ясно, че компанията MGG е постигнала споразумение със Sberbank за рефинансиране на проекта за кулата Eurasia. От своя страна, Mirax Group обяви планове да завърши 97-етажната кула Federation.

Според Просветова тези предприемачи целят да се възползват от недостига на предлагане на офиси, който се очаква на пазара през 2012 г.

През първото тримесечие на годината още редица компании успяха да преструктурират своите задължения. Сред тях са Forum Properties, която получи 150 млн. долара от Alfa-Bank за своя бизнес център Ermitazh Plaza. Наред с това Don-Stroy прехвърли собствеността на кулата Nordstar в полза на Sberbank в замяна на свой дълг от 11 млрд. рубли (282 млн. евро), както и рефинансиране на други 9 млрд. рубли.

„Все още е трудно да се осигури финансиране, което зависи най-вече от вида проекта и от оценката за риска, както и финансовото състояние на предприемача”, казва Просветова.

Кредитори като VTB и Sberbank поеха имоти за милиарди рубли в своите баланси по време на кризата и това лято вероятно ще извадят тези активи, пише изданието.

Според компанията Alfa-Bank вече е започнала да се освобождава от такива имоти с продажбата на два бизнес центъра, които преди бяха собственост на Kopernik Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
fallback