fallback

Южнокорейски фонд близо до сделка за Sony Center в Берлин за $768 млн.

NPS инвестира в акции и имоти в чужбина от Сидни до Лондон като част от дългосрочна политика за диверсификация

10:22 | 26.04.10 г.

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея National Pension Service (NPS), който е най-големият инвеститор на страната, може да купи Sony Center в Берлин от фонд за имоти на Morgan Stanley за около 850 млрд. вона (768 млн. долара), съобщи Bloomberg.

Пенсионният фонд планира да финализира сделката до май, след като е бил избран за предпочитан кандидат за сградата, която се намира на централния Потсдамски площад и е строена първоначално за централа на Sony в Европа, посочват от фонда в свое изявление.

National Pension Service, която към март имаше активи на стойност 289 трлн. вона (около 260 млрд. долара), търси инвестиции в акции и имоти в чужбина от Сидни до Лондон като част от дългосрочна политика за диверсификация.

“Очаква се покупката да носи стабилни приходи от наем, а стойността на актива може също да се повиши, ако пазарът на имоти в Германия се възстанови“, посочват от базирания в Сеул фонд. След финализирането на сделката имотите в чужбина ще формират 1,3% от всички активи на фонда, пише в изявлението.

От фонда посочват още, че планират да инвестират във водещи компании от всички индустрии, компании с иновативни технологии и свързани с енергийния сектор. Не се уточняват обаче конкретни цели.

През февруари фондът обяви, че ще купи дял от 12% от лондонското летище Гетуик за около 180 млрд. вона (162 млн. долара), а месец по-рано обяви покупката на офис сграда в Сидни за 635 млн. долара.

През ноември миналата година фондът постигна споразумение за покупката на централата на HSBC Holdings в Лондон за 772,5 млн. паунда, след като вече инвестира в две други сгради в града. Преди това обяви, че планира да купува имоти в Ню Йорк, Лондон и други големи градове, след като цените им се понижиха.

National Pension Service е създаден през 1988 г. с цел да осигури пенсионно покритие за заетите в частния сектор в Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
fallback