fallback

Хотелите в Европа вдигнаха цените по време на забраната за полети

В градове като Милано увеличението достига 90% спрямо преди забраната за полети, в Лондон - близо 50%

15:36 | 23.04.10 г.

Облакът пепел от изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл не само заземи европейския въздушен трафик за дни наред по-рано този месец, но доведе и до драстични увеличения на цените на хотелските стаи в много от засегнатите градове в Европа, които достигат до 90% в Милано и 49% в Лондон. Това сочи сравнение на цените за стандартна двойна стая сега и преди изригването, направено от британския сайт Trivago.co.uk.

Хотелските цени са достигнали нов пик, разкрива сравнението на цените за седмицата от 15 до 22 април, когато бяха отменени хиляди полети, и данните от индекса за април, публикуван малко по-рано.

По време на забраната за полети се наблюдават значителни повишения на цените в големите европейски градове. В Милано (където на 20 април се проведе освен това първият полуфинал от Шампионската лига) средните цени за стая са нараснали до 200 паунда, което е 90% ръст спрямо по-рано отчетената средна стойност за април от 105 паунда. В Лондон цената по време на забраната е била средно 205 паунда на вечер, с 49% повече в сравнение с очакваната средна стойност за април.

Други градове в Европа също са повлияни от неочаквано усложнената транспортна ситуация. Пътниците, останали в Берлин, са били изправени пред увеличение от 63%, при което цените са нараснали от 84 паунда в началото на месеца до 137 паунда.

В Амстердам цената на стандартната двойна стая се е повишила с 26% от 133 паунда в началото на април до 167 паунда тази седмица. Хотелиерите в Мадрид са вдигнали цените с 46%, а тези в Барселона са увеличили цените с 12% до 142 паунда.

Пътниците, останали в Париж, също са били принудени да бръкнат по-дълбоко в джобовете си – цените там са били вдигнати с 27% до 175 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
fallback