fallback

Брокери отчитат 6,5% спад на жилищните цени в София за три месеца

Във Варна и Пловдив са регистрирани по-слаби понижения – съответно с 5% и с 3,6%

17:05 | 23.04.10 г.

През първото тримесечие на 2010 г. средните пазарни цени, на които се реализират сделки с жилища в София, са спаднали с 6,5% спрямо края на 2009 г., сочи индексът на компанията за брокерски и консултантски услуги за недвижими имоти Райфайзен Имоти.

Във Варна и Пловдив са отчетени по-слаби понижения – съответно с 5,2% и с 3,6%.

Спрямо същия период на миналата година спадът на средните пазарни цени на жилищата в столицата към края на март 2010 г. е 18,8%.

Индексът обобщава движението на средните пазарни цени на различните типове жилищни имоти в различните райони и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена.

„В началото на 2010 г. активното търсене на жилища е насочено основно към новопостроените и завършени имоти. Затова цените в този сегмент се задържат сравнително по-стабилни. Подобряващите се оферти за кредитиране започват да действат стабилизиращо на пазара”, коментира Иван Велков, управител на компанията.

По-рано днес от Националния статистически институт отчетоха средно понижение на пазарните цени в столицата с 1,7% през първото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца и с 3,1% във Варна, докато за Пловдив е регистриран ръст от 1,7%. Данните на НСИ обаче включват само апартаменти (без новопостроени апартаменти, къщи и луксозни жилища).

От Адрес също днес съобщиха, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5% за страната, като в част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 08.09.22 г.
fallback