fallback

Жилищният пазар у нас се раздвижва – едностайните пак са на мода

Около 9% от сделките през 2010 г. са с над 90% външно финансиране, а 4% - изцяло със заем

11:00 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Малките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добра локация, на цена до 25 хил. евро са хит на пазара на недвижими имоти у нас през първите месеци на 2010 г. Това сочи анализ на пазара през първото тримесечие на годината, изготвен от „Адрес недвижими имоти”.

Сделките с такива жилища представляват 34% от общия обем реализирани продажби за периода.

„Предлагането на този тип жилища намалява, а строителството на нови сгради не бележи висока активност в момента. Като резултат в близките месеци в този сегмент тенденциите могат дори да се обърнат и търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането”, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър на компанията.

През тримесечието се появи и друг основополагащ за пазара фактор. Около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране.

По информация на купувачи 4% от продажбите са направени изцяло заемен капитал – ипотечен кредит, съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми.

По правило смелост и находчивост проявяват по-младите участници на пазара, които са оптимисти за бъдещето, но нямат спестени средства, казват от компанията. В най-общия случай това са хора, които от години живеят под наем в София и месечната вноска по двата им заема сега е близка до цената на наема.

Отстъпките продължиха да властват на пазара на недвижими имоти и през първото тримесечие на тази година. Преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите поставиха по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес им се наложи не само да свалят цената, но в доста случаи да изгубят сделката.

Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%. В част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст, породен от появата на по-интересни предложения на малко по-високи от средните нива.

През периода станахме свидетели на сделка на стойност 166 хил. евро за жилище с площ от 136 кв.м. в Дианабад, преди Акт 14 – сравнително рискова и немислима до преди броени месеци сделка.

“... Макар и рядко, такива продажби се реализират от инвеститорите, които постепенно намаляват броя на предлаганите изгодно апартаменти и преминават в позиция на изчакване. За съжаление купувачите не изпитват онази сигурност, която да ги мотивира да купуват и на нормална цена. Засега все още се купуват предимно „много изгодни” неща”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на “Адрес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
fallback