fallback

Купувачите на жилища в САЩ се активизираха през март

Продажбите на съществуващи жилища нараснаха с близо 7% и се оттласнаха от най-ниското си ниво за последните девет месеца

17:38 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Купувачите на съществуващи жилища в САЩ се активизираха с идването на пролетта, като покупките на съществуващи жилища се увеличиха с близо 7% на месечна база и по този начин се оттласнаха от най-ниското си ниво за последните девет месеца.

Благоприятните пазарни условия и изтичането на правителствените мерки за подпомагане купувачите на първи имот са увеличили броя на финализираните сделки от 5,01 млн. единици на годишна база през февруари до 5,35 млн. единици през март.

Февруарското ниво на показателя бе най-ниското за последните девет месеца, като активността на купувачите се засилва очаквано през март.

Средната продажна цена на пазара възлиза на 170 700 долара през март, като е с 0,4% по-висока в сравнение с ценовите нива от март 2009 г.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) показаха също, че в сравнение с март 2009 г. покупките на еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ се увеличават с 16,1 на сто.

Броят на непродадените имоти нараства с 1,5% на месечна база и достига 3,58 млн. единици. При сегашната активност на купувачите в САЩ ще трябва да минат осем месеца, за да бъде изчерпано предлагането в сравнение с 8,5 месеца през февруари.

Миналата година бе трудна за жилищния пазар в САЩ, но все пак сделките със съществуващи имоти успяха да отчетат първия си годишен ръст от 2005 г. насам.

Активността на купувачите стигна най-ниската си точка през януари 2009 г., когато сделките паднаха до 4,49 млн. единици, или най-ниското им ниво, откакто статистиката започва да се води от NAR.

Според Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията, със стабилизирането на цените на пазара ще се увеличи и интересът от страна на купувачите. Той припомня, че продажбите на съществуващи жилища се намират над миналогодишните си нива през последните девет месеца, което отразява положителния ефект от предприетите от правителството мерки.

От началото на днешната валутна сесия щатският долар поскъпва с 0,4% спрямо еврото и към 17:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,3380 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
fallback