fallback

Отчитат ръст на строителната активност в Гърция

С 12,9% повече разрешителни за строеж са били издадени в Гърция през януари, в савнение с година по-рано

11:56 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Строителната активност в Гърция започна да се възстановява през януари, което бе неочакван катализатор за изпадналата в затруднение гръцка икономика, пише Ройтерс.

Въпреки това анализаторите смятат, че секторът всъщност все още компенсира празнината вследствие на краха, който го сполетя миналата година.

Активността, измерена чрез броя на новите разрешителни за строеж, се е повишила с 12,9% през януари в сравнение с година по-рано. През декември показателят отчете спад от 2,8%, сочат данни на статистическия институт на Гърция NSS.

От института посочват, че през януари са били издадени 4329 разрешителни в страната, които представляват общо 1,2 млн. кв. м. Това се сравнява с 3 835 разрешителни и 870 хил. кв. м година по-рано.

„Преди да получим данните за първото тримесечие, не можем да имаме ясна картина за посоката на строителния сектор тази година“, коментира Йоанна Папанагну от NSS. „Възстановяването този месец се дължи главно на някои базови ефекти, въпреки че данните позволяват да известен умерен оптимизъм.“

Строителният сектор е един от ключовите двигатели на гръцката икономика, която се сви с 2% през 2009 г. - нейната първа рецесия от 16 години, пише изданието.

За сравнение година по-рано, през януари 2009 г., секторът регистрира спад от 33%, а строителната активност за цялата 2009 г. падна с 14,2%.

Мерките за справяне с фискалната криза в страната със сигурност засегнат икономическата активност и тази година. От Централната банка на Гърция прогнозират, че икономиката ще се свие с още 2% и през 2010 г.

Икономическият спад бе съпроводен с ръст в безработицата, особено в сектора на строителството. Наскоро бяха публикувани нови данни, според които безработицата в Гърция през януари се повишава до 11,3%, от 9,4% за същия месец година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
fallback