fallback

Моловете отново на мода сред инвеститорите в Европа?

Делът на инвестициите в търговски площи достигна 42% от общия обем за тримесечието

10:57 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последното тримесечие на годината обикновено е значително по-силно по отношение на инвестициите в бизнес имоти. След резкия ръст в обема на инвестициите в Европа през четвъртото тримесечие на 2009 г., когато инвеститорите се стремяха да финализират започнатите сделки до края на годината, очакванията бяха, че обемът ще се понижи отново през първото тримесечие на 2010 г. Това се оказа истина за пазара като цяло.

Въпреки това сегментът на търговските площи продължи силния си ръст от последното тримесечие на миналата година, като отчете спад от едва 1% за първите три месеца на 2010 г. Обемът на инвестициите в сегмента бе над 8 млрд. евро за периода в сравнение с 19,1 млрд. евро за целия пазар.

Наред с това продължаващият интерес към търговските площи доведе до рекордно повишение на техния дял от общия инвестиционен обем, сочи доклад на консултантската компания CBRE (CB Richard Ellis, Inc.). За първите три месеца на 2010 г. делът на инвестициите в търговски площи е достигнал 42% от всички инвестиции, което е най-високото ниво в статистката на компанията.

Най-силен ръст е отчетен на пазарите в Германия, Норвегия и Иберийския полуостров, където делът на търговските имоти е бил над 50% от общия за периода.

Изключително висока е била активността в Германия, където са били сключени сделки на стойност 2,7 млрд. евро. Това представлява трикратно повишение в сравнение със средното тримесечно ниво за 2009 г. от 870 млн. евро. Също така благодарение на тази сума Германия се превърна в най-силният пазар в Европа за тримесечието, като надмина Великобритания, където инвестициите в търговски площи бяха на стойност 2,1 млрд. евро.

Повишението на активността в сегмента е отражение на по-големия брой сделки с по-висок единичен обем през първите три месеца, сочи докладът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 02.09.22 г.
fallback