fallback

Офиси за над 3 млрд. паунда се продават в лондонското Сити

Консултанти очакват бързо повишение на наемите заради недостиг на нови офис площи

10:00 | 14.04.10 г.

Офис имоти на стойност над 3 млрд. паунда (3,4 млрд. евро) се предлагат за продажба в лондонското Сити, тъй като собствениците им се опитват да се възползват от постепенното възстановяване на пазара, казва Андрю Хокинс, директор на отдел за инвестиции във финансовия район на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL). „Очакваме инвестиционните обеми да нараснат с близо 50% през първата половина на 2010“, допълва той пред PropertyEU.

Най-голямото портфолио от имоти, което се предлага на пазара, е на британския бизнесмен със сирийски произход Саймън Халаби, който иска за него 466 млн. паунда, а най-големият единичен актив е имот на Commerz Real с офертна цена от 260 млн. паунда.

Хокинс прогнозира бързо подобрение на наемите в Ситито заради недостиг на нови офис площи. „Очакваме 50% ръст на наемните нива, като наемите в първокласни ключови имоти ще надминат тези от пика през 2007“, казва Хокинс. „В сравнение с други европейски градове като Париж или Франкфурт, Лондон показва най-силен ръст на наемите.“

JLL прогнозира наемите да се повишат от 45 паунда на кв. фут (около 484 паунда на кв. м) до пикова стойност от 70 паунда на кв. фут (над 753 паунда/кв. м) в течение на следващите три години. Възстановяването на наемния пазар в Ситито се движи основно от рекордната държавна подкрепа за финансовия сектор през 2008 и 2009 г.

„Не е изненадващо, че банките бяха първите наематели, които се стабилизираха. Сега, след като отново генерират печалби, могат да вземат решения за площите и да се опитат да се възползват от срива на наемните стойности, които паднаха с 30-40% през кризата“, казва той.

По отношение на усвояването на площи под наем първото тримесечие на 2010 г. бележи 10-годишен рекорд, като през първите три месеца на годината са били отдадени под наем над 2 млн. кв. фута (над 185 хил. кв. м). Това е най-високата стойност от четвъртото тримесечие на 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 07.09.22 г.
fallback