fallback

Цените на жилищния пазар на Острова изгубиха своята инерция

По-голямата част от оценителите на имоти смятат, че имотите ще поевтинеят през следващите три месеца

10:19 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последните данни за пазара на имоти във Великобритания показаха, че голямото предлагане е забавило значително темпото на поскъпване на жилищата през март.

Предстоящите на 6 май парламентарни избори в страната, които могат да доведат до създаването на коалиционно правителство, което не се е случвало отдавна във Великобритания, може да окажат допълнителен натиск върху цените на имотите, пише Bloomberg.

Цените на жилищата в Англия и Уелс се повишават за осми пореден месец през януари, но с най-бавното темпо за последните осем месеца. Това показа последното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS).

Броят на анкетираните членове на института, които смятат, че жилищата са поскъпнали през март, е с 9 процентни пункта по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е под положителния баланс от 18 процентни пункта за февруари и 31 през януари.

Оценителите, които отчитат поскъпване на жилищата, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата бе 10 процентни пункта, а имотите в Лондон и югоизточната част на страната поскъпнаха най-бързо.

Броят на новите предложени за продан жилища надхвърля този на новите запитвания за покупка за трети пореден месец. Според RICS това може да понижи цените на жилищата в някои райони, но Югоизточна Англия и Шотландия ще продължат да се представят добре.

По-голямата част от анкетираните оценители на имоти вече са на мнение, че жилищата ще поевтинеят през следващите три месеца.

Отделно проучване на браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания показа, че продажбите в магазините, които са били отворени поне 12 месеца, нарастват с 4,4% на годишна база през март след увеличение с 2,2% през февруари.

Потребителските разходи за важни за възстановяването на британската икономика, която излезе от рецесията през четвъртото тримесечие на 2009 г. с ръст от 0,3%.

Към 10:10 ч. българско време британската лира поскъпва с 0,1% спрямо щатския долар, като двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,5361 долара за лира. В рамките на последните 12 месеца лирата е поскъпнала с 5% спрямо щатската валута, а курсът й спрямо еврото се е вдигнал с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
fallback