fallback

С 10% са паднали наемите на главните търговски улици в София през 2010

София е втора по спад в наемите на индустриалните площи в Европа, Близкия изток и Африка за тримесечието

16:06 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Наемите на първокласни търговски площи на главните търговски улици в София са отчели спад от 10% през първото тримесечие на 2010 г., сочи нов доклад.

Според проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) наемите на тези търговски площи са се понижили средно до 45 евро на кв. м на месец, което представлява спад от над 18% на годишна база.

Понижението от най-високото наемно ниво през последните три години е близо 31%.

С това София се нарежда сред европейските градове, които са отчели едни от най-големите спадове в наемите на първокласните площи в обекти, разположени на търговските улици. Сред общо 49 пазара в Европа, Близкия изток и Африка, включени в проучването София заема шесто място по отношение на размер на понижението в наемните нива за периода.

Водещ е Дъблин, където наемите на площите са се понижили с над 13% през първото тримесечие на годината. Значителни понижения бележат също Атина, Порто, лондонското Сити, Дубай, Тел Авив и др.

Много малко са пазарите, отчели ръст в наемите през първите три месеца. Водещ в това отношение е Берлин с повишение от 4,26%, следван от Глазгоу с 4%. Макар и незначително, повишение (0,18%) отчитат и наемите в Москва.

Към момента доходността от този тип търговски площи в София е 8%, без промяна за тримесечието, но със 100 базисни пункта по-висока в сравнение със същия период за миналата година.

София е и един от пазарите в доклада, който отчита най-големи спадове при наемите на първокласни индустриални площи за периода януари – март. За периода наемите са се понижили със 7,22% до средно 4,5 евро на кв. м на месец. По-голямо е понижението единствено на наемите в Единбург – 7,69%. Ротердам е единственият пазар, който е регистрирал повишение от 4,48%, а по-голямата част от локациите са останали без изменение.

Офис наемите в столицата също са се понижили през първите три месеца, като са намалели до 14,75 евро на кв. м на месец за първокласните площи. Това представлява 1,67% спад в сравнение с края на 2009 г. и 13,24% в сравнение с година по-рано.

От компанията уточняват, че всички данни са показателни единствено за сгради с конкретно качество, спецификации и площ. Степента, в която тези показатели са подкрепени от информация за реални сделки, варира за различните пазари и за различните периоди. Във време, когато обемът от сделки е значително по-свит, както в момента, информацията се базира главно на мнението на експерти за пазарните условия, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
fallback