fallback

Завръщане на интереса към имоти в южните ни черноморски курорти

Като „относително успешен“ определят брокери зимния сезон за продажбите на имоти в Банско

08:31 | 09.04.10 г.

От началото на годината се забеляза известно завръщане на интереса към ваканционни имоти в южните ни черноморски курорти – предимно към скъпи и елитни имоти на цени от 80 хил. до 130 хил. евро или на много евтини апартаменти на цени около 25 хил. – 30 хил. евро, сочи анализ на пазара за първото тримесечие на агенцията Бългериан Пропертис.

Основните купувачи са руснаци и рускоговорящи клиенти. Има известно раздвижване и на пазара на имоти в Бургас – интересът там е предимно от страна на български клиенти, като сделки се сключват и за продажба, и за наеми на жилищни и търговски имоти в града, отчитат брокерите.

На север от началото на годината продавачите масово намаляват цени на ваканционни имоти в Бяла, Каварна, Златни пясъци и другите курорти около Варна. Цените на имотите в тези морски дестинации започват от 360 евро на кв.м за напълно завършени апартаменти.

Като „относително успешен“ определят брокерите зимния сезон за продажбите на имоти в Банско с троен ръст в реализираните сделки спрямо първото тримесечие на 2009 г. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за януари – март 2010 г. се задържа на нивата от втората половина на 2009 г. – 650 евро на кв.м и около 40 хил. евро средна цена на продадените апартаменти. Офертните цени на апартаментите в Банско започват от 500 евро на кв. м.

Основните купувачи на апартаменти в Банско са руснаци, но също и британци, българи и гърци. Гръцките купувачи бяха доста активни през януари, но след това изведнъж напълно се отдръпнаха и може би няма скоро да се върнат поради тоталния срив на гръцката икономика, прогнозират от компанията.

Пазарът на имоти в Боровец и Пампорово дори и през зимния сезон не отбеляза развитие и цените на имотите там по-скоро остават офертни, отколкото на реално сключени сделки.

От агенцията припомнят, че най-пострадал от кризата е именно сегментът на ваканционните имоти - с най-драстичен спад на цените (нерядко над 50%) и в пъти намаляло търсене. Съдбата на построените, но непродадени имоти ще бъде решена през тази и следващата година, като най-вероятно те ще бъдат разпродадени на цени доста под себестойността им, а техните собственици/предприемачи ще се наложи да преглътнат немалки загуби, прогнозират брокерите.

Макар че цените на ваканционните имоти вече са доста атрактивни, кандидат-купувачите са доста взискателни и имат дълъг списък от изисквания - започвайки с изключително изгодна цена (около 300 - 500 евро/кв. м), добра локация, добро качество, наличие на добро управление и поддръжка на сградата, възможности за организирано отдаване под наем и генериране на приход от инвестицията.

Липсват всякакви продажби „на зелено”, като кандидат-купувачи няма дори за имоти, оферирани на изключително ниски цени. От агенцията не очакват такъв тип продажби да има през следващите години.

Множество строителни проекти са замразени в съвсем начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара. Още повече са проектите с парцел и строително разрешение, които са стопирани. Все повече такива проекти се оферират на пазара, но кандидат-инвеститори липсват и за тях поради лошите перспективи пред новото строителство.

Още данни на компанията за първото тримесечие:

Възможен е още спад на цените на селските имоти

Цените на имотите в София и Варна се задържат стабилни през тримесечието

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback