fallback

Операта в Стара Загора с подписан Акт 16

Сградата беше унищожена от пожар, възстановяването й се забави заради непредвидени допълнителни ремонтни дейности

17:40 | 08.04.10 г.

Акт 16 за сградата на Държавна опера - Стара Загора е подписан от всички 14 членoве на Държавната приемателна комисия, съобщи председателят на комисията Бонка Вачкова, цитирана от пресцентъра на общината.

Всички забележки на комисията са отстранени. В едноседмичен срок Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да издаде разрешение за ползване на сградата.

Сградата на операта в Стара Загора е изградена през 1971 г. и е първата по рода си в България, строена специално за тази функция. Тя е и най-голяма на Балканския полуостров. През 1991 г. е унищожена от пожар.

През 2002 г. след проведен търг общината възложи строително-възстановителните работи на опожарената сграда на „Инвестиционно-строителен консорциум“ (ИСК), в който участват 5 старозагорски фирми – „Никон“, „Информат“, „ДК-21“, „Монтаж инженеринг“ и „Стройкомбинат“.

Очакваше се операта да отвори врати през октомври 2007 г., но заради непредвидени допълнителни ремонтни дейности довършването на сграда се отложи.

Възстановената сграда ще разполага с 605 места. В ремонта, продължил 9 години, оперната сграда претърпя цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и модернизация. Всички ремонтно-възстановителни работи са съобразени с изискванията на авторския колектив, проектирал операта в началото на 60-те години на миналия век, допълват от общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 09.09.22 г.
fallback