fallback

Дават на прокуратурата договорите за замени на държавни земи

Днес се очаква да бъде образувано и дело по преписката

10:10 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е предоставил на Главния прокурор Борис Велчев доклада на министерството за замените на земеделски земи, съобщиха от ведомството.

Относно посочените в доклада нарушения при замените на земеделски земи главна дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия (ЕК) повдигна обвинения срещу България.

Главния прокурор е разпоредил доклада да отиде в районната прокуратура. Днес се очаква да бъде образувано и дело по преписката.

Министър Найденов е съобщил още, че става въпрос за замени на земеделски земи в рамките на около 450 хил. декара, които са правени в периода 1998–2009 г. от бившите ръководства на Земеделското министерство. Найденов е уточнил, че най-много сделки са направени в периода 2007-2009 г.

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов съобщи, че ЕК може да осъди България заради неправомерно извършени замени на държавни земи, включително гори, с частни терени по занижени цени, което може да се тълкува като държавна помощ. Два дни по-късно обаче се разбра, че всъщност ЕК не ни е заплашила със санкции. От своя страна, към средата на февруари, главният прокурор обяви становището си, че  "заменките могат да бъдат развалени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback